Хелзинкският комитет организира бунтове в бежанските лагери за пари
Хелзинкският комитет организира бунтове в бежанските лагери за пари / снимка: БГНЕС, архив

Бунтовете в бежанските лагери са организирани от Българския хелзинкски комитет. Това разкритие прави пред „Труд” о.р. полк. Николай Чирпанлиев, председател на Държавната агенция за бежанците.

Шефът на агенцията не приема оповестения преди дни доклад на „Хюман райтс уоч”, според който бежанците са били бити и унижавани от българските власти.

„Аз нямам представа кои хора са били анкетирани. Репликите, които си разменихме с шефа на Българския хелзинкски комитет (БХК) бяха на основата, че ние имаме писмени показания на много бежанци до нас за това, че БХК чрез свои представители е организирал бунтове в нашите центрове, стачки и т.н. Като се обърнах към тях да ги попитам защо го правят, те ми отговориха, че аз трябва най-добре да зная, че бежанците лъжат”, заявява председателят на държавната агенция.

На въпрос каква е целта от подобни действия Чирпанлиев отговаря: „Целта им е ясна - те работят там срещу пари. Правят юридически консултации и осигуряват друг вид услуги. Те просто и ясно обясняват на бежанците, че се нарушават техните права и трябва да стачкуват. Така си осигуряват приходите”.