Борислав Гуцанов
Борислав Гуцанов / БГНЕС
„Ще започнем разговорите с “Продължаваме промяната”. Те ще бъдат безспорно доста тежки на фона на очертаващата се криза с 70-те руски дипломати. Затова днес внесохме искане в Народното събрание искане, с което министър-председателя да даде отлагане на тази нота за персона нон грата и нормализиране на отношенията между Руската федерация и България.“ Това заяви организационният секретар на Изпълнителното бюро на БСП и народен представител Борислав Гуцанов в ефира на БНТ, цитиран от пресцентъра на Левицата.

Свиленски: БСП подкрепя кабинет с министър-председател Асен Василев

„Считаме, че това беше нормалното действие. За жалост не се стигна до разглеждане дори в НС, което показа, че голяма част от народните представители не разбират какво точно се случва и какъв е дневния ред на обществото и какво трябва да бъде взето като решение. Това действително ни поставя в по-затруднено положение при воденето на разговорите, които започват утре“, каза още Гуцанов за ситуацията с напрежението около изгонването на руските дипломати и добави, че при разговорите с ПП това ще бъде една точка, която няма как да бъде избегната, защото няма българин, който да не се вълнува от този проблем.

Социалистът бе категоричен, че националната сигурност на България е първостепенна задача, а в нея разбира се не влиза само отбранителната ни сигурност, както много често се възприема. „В национална сигурност са и доходите на хората, социалните им придобивки – нещо, което БСП успяхме да го наложим и направим с актуализацията на бюджета. И за младите семейства, и за пенсионерите, разбира се благодарение на нашите коалиционни партньори“, подчерта той за националната сигурност и приоритетите на левицата.

„Национална сигурност е и икономиката на държавата и затова е толкова ключово как ще се развият отношенията. Ние не казваме, че газта и енергийните ресурси трябва да бъдат единствено и само от Руската федерация. Ние казваме, че те трябва да бъдат доставени от там, където са най-изгодните цени, както и са най-сигурни доставките. Ако тази доставка е от друго място, а не от Русия- нека от там да бъде“, каза още Гуцанов и допълни, че това ще бъде една от точките, които ще обсъждат по време на разговорите за съставяне на правителство.

В заключение депутатът от левицата обясни, че социалистите имат препокриване с „Продължаваме промяната“ за нещата, които са свързани с корупционните практики и как те трябва да бъдат прекратени. „Разбира се, че трябва да бъде направена тази толкова важна съдебна реформа и най накрая всеки един, който е правил злоупотреби да си получи заслуженото“, завърши Борислав Гуцанов.

 
БНТ, пресцентър на БСП