Гранична полиция и армията със съвместни патрули за охрана на границите
Гранична полиция и армията със съвместни патрули за охрана на границите / DarikNews.bg

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че заместникът му Орхан Исмаилов може да остане част от екипа на министерството. В Шумен, където днес е на визита, Ненчев заяви, че не е загубил доверието си към Исмаилов.

До проблем в служебните взаимоотношениятa между двамата се стигна след решение за сливане на дирекциите "Отбранителна аквизиция" и "Инфраструктура на отбраната", която досега е била на подчинение на Исмаилов.

Има готовност за многократно увеличение на военнослужещите по границите

„Имаме диалог, но се касае за сливане на две дирекции, което е в приоритетите на министъра, тоест той решава какво и как да предостави на своите заместници. Това е управленско решение, което ще доведе до по-голяма ефективност", поясни Ненчев.

По думите му това решение е съобразено и с изискванията на партньорите от НАТО. Ненчев каза още, че това дали Исмаилов ще остане на поста зам.-министър зависи изцяло от него.

Министърът коментира и темата с охраната на сухопътната ни граница и ангажимента, който армията ще има към това. По думите му се очаква законова поправка, която да даде възможност на военнослужещите да участват в съвместни патрули с Гранична полиция по охрана на сухопътната граница.

Военни ще се изпращат на ротационен принцип, но след като преминат обучение за това.
„Проблемите с бежанската вълна е твърде вероятно да се задълбочат и се надявам още тази седмица законовите промени да станат факт, за да започнем конкретни действия и да окажем необходимата подкрепа", каза още министърът, допълвайки, че все още не е ясно какъв брой военни ще бъдат ангажирани за това.