/ БГНЕС
Дебатът да се превръща в популистки, вместо дебат за нацията, е неприемливо, каза министърът на финансите Владислав Горанов на извънреден брифинг пред централата на ГЕРБ.

Президентът Радев: Очаквам задълбочени дебати в НС за изтребителите (ВИДЕО)

"Да очакваме ли вето и върху закона за държавния бюджет, защото те са свързани, или смятаме, че тази провокация е достатъчна? Ние сме готови парламентът да заседава допълнително и да бъде преодоляно едно такова евентуално вето. Ако това е позицията на президента, нека в бързи срокове да я заяви, тъй като единият проект без другият няма как да продължи", добави той.
 
 

Изявление на министрите Горанов и Каракачанов за сделката за самолетите F-16

Публикувахте от Политическа Партия ГЕРБ в Сряда, 24 юли 2019 г.

„Не съм съгласен с аргумента, че няма дебат. Още преди да стана министър на отбраната, т.е. от края на април 2017 г. тече дебатът. Това е тема, която многократно се е разглеждала. Не виждам какво ново може да се каже в този дебат. Няма абсолютно никакви скрити задължения. Няма допълнителни договори и споразумения, които да бъдат подписвани до получаването на самолетите. В 19 страници, изпратени до президента, сме описали всички казуси, които са възникнали. Описано е и, че няма допълнителни разходи”, каза министърът на отбраната на Красимир Каракачанов.

„Институциите трябва да говорят помежду си, а не през медиите”, беше категоричен той.

Комисията по отбрана преодоля ветото върху сделката за F-16

„Основно условие по правилата за международните продажби е да има абсолютно доверие между двете правителства. Екипите на двете страни бяха инструктирани и всички преговори са водени открито, почтено, с изрязване на нашата позиция. Американската държавата международните военни продажби ги визира на 3 закона и вътрешнонормативна база. Всички държави използват едни и същи процедури. Всички цени, които се определят към сключването на договорите са специфични. Голяма част от параметрите няма как да бъдат различни. Няма какво да крием, всичко е открито”, обясни ген. Атанас Запрянов.  

„Ние в Комисията по отбрана сме убедени, че познаваме достатъчно добре договорите. Аргументите бяха едни и същи. Това, което чухме в зала от опозицията, това чухме и в Комисията по отбрана. Един дебат, продължил години наред, е време да завърши. Ние ще преодолеем ветото на президента в петък. Надявам се парламентът да прояви тази мъдрост”, каза ген. Константин Попов.