Големия Маргин остава в ареста
Големия Маргин остава в ареста / снимкa: Sofia Photo Agency, архив
Големия Маргин остава в ареста
24915
Големия Маргин остава в ареста
  • Големия Маргин остава в ареста

Софийският градски съд остави в ареста Красимир Маринов - Големия Маргин. Той е обвинен в подбудителство за убийството на радиоводещия Боби Цанков, който на 5 януари беше застрелян в центъра на София.

Магистратите счетоха, че има обосновано предположение за авторство на деянието, както и опасност Маринов да се укрие или да извърши ново престъпление. По този начин съдът се съобрази с искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража". 

По време на заседанието стана ясно, че според свидетелските показания Боби Цанков вероятно е възнамерявал да свидетелства по процеса срещу братята Маргини, които са подсъдими за подготовка на някои от знаковите убийства у нас през последните години. Цанков е имал и покана за участие в предаването „Горещо", където е възнамерявал да разкрие подробности около убийствата на Поли Пантев, Мето Илиенски и Георги Илиев. Преди разстрела на радиоводещия водещата Венета Райкова е получила анонимен смс, според който Боби Цанков ще пострада в случай, че гостува в предаването.

По обвинение за подбудителство за убийството на Боби Цанков е издирван и Николай МариновМалкия Маргин трябва да се появи публично на 13 януари, когато е насрочено поредното заседание на съда по делото, по което с брат му и още няколко души са подсъдими, но само за поръчителството на убийство.

За такова престъпление законът предвижда наказание от 10 до 20 години „лишаване от свобода", доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Настоящето решение може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Повече от три години продължава делото срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините. Обвиненията срещу тях и братята Иво и Светлин Карагеоргиеви и Веселин Тошев са три. Едното е за подготвяне убийството на бизнесмените Иван Тодоров - Доктора и Никола Дамянов, както и на офицера от резерва ген. Любен Гоцев. Другите двама са за участие в организирана престъпна група и за незаконно притежание на оръжие.