Годишно над 1000 възрастни жени у нас стават жертва на насилие
Годишно над 1000 възрастни жени у нас стават жертва на насилие / Sofia Photo Agency, архив
Годишно над 1000 възрастни жени у нас стават жертва на насилие
61312
Годишно над 1000 възрастни жени у нас стават жертва на насилие
  • Годишно над 1000 възрастни жени у нас стават жертва на насилие

Над 1000 възрастни жени у нас годишно стават жертва на сексуално, физическо и психологическо насилие. Това са официални данни, но има стотици истории, които остават невидими, нечути и пазени в дълбока тайна от срам. Много от жертвите са изоставени и страдат от липсата на сигурност не само вкъщи, но и в социални домове.

България е една от шестте европейски страни, в които е реализиран проектът "Да се спре насилието срещу възрастните жени" от Фондация „Български център за джендър изследвания. Изследвани са жени над 65-годишна възраст.

Да се даде гласност на проблемите на възрастните хора и в частност на възрастните жени, да се спре насилието срещу тях. Това са някои от целите на проекта, посветен на насилието над възрастни жени. Той е осъществен в Италия, Франция, Португалия, Испания, Словения и България с финансовата подкрепа на програма ДАФНЕ на Европейската комисия, обясни Елена Трифонова от Фондация „Български център за джендър изследвания.

Вече има телефон, на който жертвите могат да позвънят. За сега това ще става само в София и Велико Търново, като целта е проектът да стане национален, допълни Таня Тишева, координатор по проекта.

Предвидени са консултации с юрист, психолог и социален работник с жертвите на насилие.

Телефоните, на които жертвите на насилие могат да се обадят денонощно са: за София: 0896 44 90 48, 0879 133 021, за Велико Търново 0879 133 034.