Глобиха виновните за взрива в Ораново
Глобиха виновните за взрива в Ораново / netinfo

Три имуществени санкции от по 5000 лева са наложени на пернишкото дружество „Ораново” заради нарушения на трудовото законодателство. На 5 март в едноименната мина в Симитли избухна взрив, след който загинаха двама миньори, а други бяха ранени. Това съобщи изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Тотю Младенов. Освен санкциите за дружеството ще бъдат наложени и пет лични санкции на длъжностни лица. Всяка от тях ще е от 1000 лева. Глобите са максималното, което закона позволява.

Нарушения на трудовото законодателство в мина "Ораново" в Симитли е установила проверката на Главната инспекция по труда. Констатирано е нарушена системата за вентилация и в нарушение на правилника за безопасност на труда в подземния добив на въглища, с един вентилатор е проветрявано повече от едно работно място. Установена е и липса на схеми за проветряване, както и нарушаване на системите за местно проветряване.

Не е бил ограничен достъпът на миньорите до непроветряваните галерии, а дейността на минно-спасителната служба в рудника е била неефективна, сочат резултатите от проверката.

Инспекторите са установили, че работниците нямат длъжностни характеристики, че не им е плащано допълнително трудово възнаграждение за положен нощен труд и работодателят не ги е застраховал срещу риск "Трудова злополука".

Социалният министър Емилия Масларова съобщи, че управителят на мината е издал заповед за застраховане на служителите още през октомври миналата година, но заради тромавата нормативна процедура това не се е случило до началото на март.

За отстраняване на нарушенията са дадени 15 задължителни за изпълнение предписания, които работодателят трябва да изпълни до края на този месец.