Оказва се, че фризьори, гримьори и козметици нямат право да слушат радио в салоните и студиата си, докато обслужват клиенти, освен ако не са си платили авторските права. Зрители на NOVA сигнализираха, че са били посетени от полиция и са били предупредени, че ги очакват глоби, ако не спазват правилата.

Екатерина Мечкуева, която има студио за грим, е една от проверените. Тя е била посетена от съответните органи, които й връчили официално предупреждение.
„Глобите са непосилни за малък бизнес като моя. Те са от 2000 до 20 000 лева, ако ме заварят, че обслужвам клиенти и е пуснато радио”, заяви тя в предаването „Здравей, България”.

„Не става дума за музика от флашка или от диск, става дума на българско национално радио. В съседство до моето студио има фризьорски салон. Собственикът му, в мое присъствие, получи предупредителен протокол. Беше му заявено, че трябва да махне радиото, тъй като при последващо нарушение приемникът ще бъде конфискуван”, разказва Мечкуева.

„Не искаме да бъдем поставяни под общ знаменател с всички, които правят бизнес, озвучавайки събития. Съгласна съм, че законът трябва да се спазва, но малки бизнеси като моя не изкарват достатъчно, за да бъдем поставяни наравно с хора, които се занимават с разпространение на музикални услуги и правят подобни събития”, коментира още Мечкуева. Тя е категорична, че няма да пуска радио и ще намери алтернативни начини да забавлява клиентите си, за да продължи да работи.

Още през август Министерство на културата започна проверки на търговските обекти, озвучавани с музика, за която трябва да бъдат уредени авторските и сродните права. Контролната кампания към момента има предупредителна и осведомителна цел.
NOVA