Гледат делото „Балканбанк”
Гледат делото „Балканбанк” / netinfo

Състав на Софийския градски съд с председател Пламен Дацов се събира на заседание по процеса срещу бившия банкер Иван Миронов и Надежда Асенова Апостолова, подсъдими за фалита на "Балканбанк".

Очаква се на днешното заседание да бъдат изслушани пледоариите на защитата. Според обвинителния акт, в периода 2 ноември 1992г. - 27 октомври 1995 г. за Миронов и 2 ноември 1992г. - 1 септември 1995 г. за Апостолова, двамата са сключвали банкови договори за кредит в левове и във валута, както и споразумения с изключително висока степен на риск от невъзвръщаемост на кредитите.

Двамата са допускали разрешаването на няколко последователни кредита, без предишните да са били издължени. Сумата на кредитите на някои фирми кредитополучатели е надхвърляла два и повече пъти капитала на банката.

Действията на Миронов и Апостолова са довели до поставянето на банката в режим "Особен надзор" от УС на БНБ през 1996 г. и обявяването на "Балканбанк" в неплатежоспособност и несъстоятелност, посочва обвинението. Щетите са за близо 200 000 000 лева.

Обявеният за международно издирване Иван Миронов бе задържан на 12 декември 2002 г. в Скопие.