/ БГНЕС
Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, по време на заседанието на Министерски съвет, че ще се приеме Програма за компенсиране на разходите за крайни клиенти за електрическа енергия.

"Предстои да приемем Програма за компенсиране на разходите на крайни клиенти за електрическа енергия за първите 6 месеца за настоящата 2024 г., като предвиждаме 30 милиона лева, с които да помогнем на детски ясли, градини, читалища, храмове, манастири, за да си покриват разликата между борсовата и регулираната цена на енергията", каза Главчев.

В началото на заседанието служебният премиер представи информация какво е разглеждано на Европейския съвет в сряда и четвъртък в Брюксел."Безспорно във фокуса бе провеждането на европейските избори, а при нас имаме и национални, там се зае едно заключение, след дискусия с безпокойствие относно дезинформация, изкривяване на изборния процес, манипулация на изборите от други страни", каза той.

"В своите заключения Съвета много ясно подчерта решителността на държавите-членки да се борят с тази дезинформация", допълни Главчев. По думите му в тази посока е бил призивът да има координация между всички органи и институции, които осъществяват изборния процес.

Той сподели, че другите теми, които са обсъждани в Брюксел, са били свързани с Украйна, отношенията ЕС-Турция и ситуацията в Близкия Изток.

Всички държави-членки изразяват пълна подкрепа за Украйна, посочи Главчев.

По отношение на темата за отношенията ЕС-Турция е имало деликатни моменти, някои държави-членки настояват за по-агресивно разширяване на отношенията с Турция, а други - Гърция и Кипър настояват това разширение да бъде обвързано с Кипърския въпрос. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня