Гласуване на военни и затворници
Гласуване на военни и затворници / netinfo

Близо 8100 наборни военнослужещи и курсанти от Българската армия ще могат да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент от България на 20 май, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Наборните военнослужещи и курсантите ще могат да упражнят правото си на глас в най-близките до военните поделения избирателни секции, като ползват за това гарнизонен отпуск по графици, утвърдени от командирите.

Около 250 български военнослужещи, които са на мисия извън територията на страната, ще могат да гласуват в избирателни секции, разкрити от посолствата на България.

В Ирак с полет на ВВС ще бъде транспортирана секционната избирателна комисия, която ще проведе изборите с нашите 150 военнослужещи от лагера "Ашраф".

Близо 1600 лишени от свобода ще имат право да гласуват за евродепутати, съобщиха от Министерството на правосъдието.За тази цел ще бъдат разкрити 18 места за гласуване като 11 от тях ще са в затворите, а останалите седем в следствените арести.

Денят за гласуване ще започне като във всички други избирателни секции. Макар гласуването в местата за лишаване от свобода да привърша обичайно около обяд комисиите ще чакат желаещи да гласуват до края на изборния ден.