Представители на ГЕРБ-СДС и на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) проведоха поредна среща в Огледалната зала на Народното събрание в търсене на решение и консенсус за съставянето на правителство и продължаване работата на 49-ото Народно събрание. От страна на ГЕРБ-СДС на разговорите бяха председателят на групата Десислава Атанасова, заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и депутати, сред които Десислава Танева, Теменужка Петкова, Костадин Ангелов. От ПП-ДБ на срещата присъстваха съпредседателят на ПГ на коалицията Николай Денков.

ГЕРБ-СДС поставиха условие да им бъде представен състав и структура на МС в рамките на почивните дни, от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) заявиха, че ще напишат програма на правителство за 18 месеца. Това стана известно от изявленията на двете парламентарни групи след днешната им среща в Народното събрание.  

Томислав Дончев
БГНЕС

На излизане от залата Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС заяви, че е имало конструктивен ефект от днешните разговори, но отказа да даде повече подробности.

"Ясно е, че експертите трябва да обсъждат помежду си, но документът, който подготвяме, го подготвяме ние като ПП-ДБ - коалицията, която ще предлага Министерски съвет", каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков.

Той посочи, че днешната среща с ГЕРБ-СДС е била по-скоро информационна, така че да се обясни какъв ще бъде подходът.  

"Ние смятаме и това беше обяснено, че трябва да подготвим програма за 18 месеца, до края на 2024 г., и това е добре предварително да се каже, за да няма някакви други очаквания, каза Николай Денков. Ще тръгнем от нашата предизборна платформа за подготовка на програмата, но успоредно с това ще се обсъжда с другите експерти, за да знаем, че накрая има документ, който би могъл да получи подкрепа", допълни той.
 



Десислава Атанасова
от ГЕРБ постави няколко определени срока, в рамките на които те очакват конкретни неща от ПП-ДБ. 

"До края на утрешния ден (четвъртък) трябва да имаме всички секторни политики на двете предизборни платформи и програми в табличен вид с това какви мерки, механизми и законодателство ще се наложи да вземем в едно общо правителство със споделена отговорност. Втората тема е бюджет. Паралелно с разговорите утре за секторни политики заедно с Министерство на финансите ще ги поканим да присъстват по темата за закона за държавния бюджет. Всяка една политика на всяко едно управление трябва да е съобразено с финансирането. На трето място си дадохме срок до петък всички тези въпроси за бюджетна политика и секторни политики да бъдат представени на ръководствата на двете парламентарни групи, съответно на органите на партиите. Поставихме като условие и в рамките на почивните дни да ни бъде предоставен състав и структура на Министерски съвет, ако все още ПП-ДБ считат, че е редно ние да постъпим нестандартно, да се откажем от първия мандат и да подкрепим втория. Ако и това не се случи в рамките на тези срокове, ние имаме основания да считаме, че те подхождат неформално към това да формираме мнозинство и общо управление", посочи Атанасова.

Среща ГЕРБ и СДС
БТА


"Трябва да намерим изход от ситуацията, защото тя за никой не е лека. Разбираме аргументите на ПП-ДБ, но ние също имаме избиратели, имаме и органи, не е лесно решение да вървим към общо мнозинство, но ако го правим в името на стабилност, то трябва да подхождаме отговорно. Ние подхождаме винаги сериозно и отговорно. Разговорите за кабинет не са детска игра - днес едно, утре друго, трябва отговорност и решение. Ако до неделя не се представи състав на кабинет, ще считаме, че илюзията не е лишена от смисъл, т.е. всичко това беше илюзорно. След това ще разговаряме с всички останали политически партии и парламентарни групи. Последен вариант е правителство на малцинството", допълни Атанасова.

"Аз не знам как изглежда този разказ на българите. Първото условие от страна на ПП-ДБ беше да се откажем веднага от мандата, който сме получили като първа политическа сила, за да подкрепим техен кабинет. Техните национални органи взеха почти веднага решение след изборите, че няма да подкрепят ГЕРБ-СДС в първия мандат и на нас това ти беше ясно. С цялата отговорност, която имаме към държавата подхождаме в този процес, защото най-лесно е мандатоносителят или първата политическа партия на два избора да започне да води разговори с други. Много пъти сме казвали, че най-стабилна би била управленската формула с първата и втората коалиция. Всеки състав и структура на правителство следва да отрязава това, че коалиция ГЕРБ-СДС е победител на два поредни избора", допълни тя.

Десислава Атанасова
БГНЕС


По-рано днес в кулоарите на парламента Томислав Дончев коментира пред журналисти, че ГЕРБ-СДС са склонни да направят някои компромиси, водени от отговорността да бъде сформирано мнозинство, да бъде избрано правителство. Дончев каза още, че разговорът за управленска програма минава през очертаване на времето за изпълнение на мерки. Той добави, че „в един момент разговорът стига до персонален състав“

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков каза пред журналисти, че няма готовност да се обсъждат имена за състав на кабинет. На въпрос дали ще предложат състав на Министерския съвет (МС), както вчера поискаха от ГЕРБ-СДС по време на лидерската среща, той обясни, че този въпрос трябва първо да бъде обсъден в коалицията. По думите му се коментира управленска програма. „Това, което ние ще направим, е да подготвим такава програма и да обсъдим с парламентарните групи, като ще започнем с ГЕРБ-СДС като най-голяма парламентарна група, за да видим дали може да получим подкрепа“, коментира Николай Денков и поясни, че това е програмата, която трябва да изпълнява МС.

Среща ГЕРБ и СДС
БТА