ГЕРБ призовава за набелязване на мерки за недопускане на горски пожари
ГЕРБ призовава за набелязване на мерки за недопускане на горски пожари / netinfo

Не се изпълнява приетата Национална стратегия за борба с горските пожари. Не се изпълни нито едно от взетите решения, включително приетите и одобрени в земеделското министерство и Министерски съвет през 2005 г. Това се казва в декларация на ГЕРБ. От партията изразяват силно безпокойство от зачестилите и придобили небивал досега размер – пожари в горите.

Опасността от горски пожар е в права зависимост от наличието на сух горивен материал, се казва в декларацията. Според ГЕРБ това условие е факт най-вече в оределите от прекомерна сеч достъпни гори, защото в тях израства буйна тревиста растителност изсъхваща през лятото, а също и където не са проведени качествено, необходимите лесовъдски мероприятия като прочистване, пререждане и има много изсъхнала и паднала дървесна биомаса.

Направената констатация е известна на специалистите заети в горския отрасъл. Статистиката сочи, че в сухите и горещи лета на 2000 и 2001 година у нас са изгорели около 600 000 дка гора, което е повече от предходния 20-годишен период взет изцяло. Затова още в края на 2001 година бе започната работа върху т.н. Национална стратегия за борба с горските пожар, от която не се изпълнява нито едно решение и правителството е оставило всички тези действия само на книга, защото тези които управляват горите са заети със захранването на собствените си “обръчи от фирми”, чиито основни дейности са износ на дървесина, се казва в декларацията та ГЕРБ.

Противопожарните дейности предвидени с т.н. Лесоустройствени проекти на Лесничействата са финансирани средно под 10 % от предвиденото, а в редица райони и по-малко (напр., В.Търново), защото до сега там е имало по-малък брой пожари. С други думи пожарният риск се изчислява на брой пожари. Колкото повече – толкова повече средства може да се отпуснат. Обективните природни и социални предпоставки не се отчитат. Държавата в лицето на управляващата Тройна коалиция не е добър стопанин и не може да си опази горите. Въпросът е до кога ще търпим такъв стопанин, питат от ГЕРБ.