ГЕРБ прие оставката на Желева и от поста външен министър
ГЕРБ прие оставката на Желева и от поста външен министър / cнимка: Reuters
ГЕРБ прие оставката на Желева и от поста на външен министър
25237
ГЕРБ прие оставката на Желева и от поста на външен министър
ГЕРБ прие оставката на Желева и от поста на външен министър
  • ГЕРБ прие оставката на Желева и от поста на външен министър
  • ГЕРБ прие оставката на Желева и от поста на външен министър

На заседание на Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ снощи е било взето решение оставката на министъра на външните работи Румяна Желева да бъде приета, съобщи пред Дарик Искра Фидосова, която е член на комисията. Водещ мотив е бил желанието на самата Желева да не изпълнява тази длъжност, изразено в писмо до премиера вчера. Бойко Борисов не е присъствал на заседанието на ИК снощи, но многократко се е чувал по телефона с колегите си и като председател на ГЕРБ стои зад решението й, посочи Фидосова.

„Беше представено и до нас писмено искане от г-жа Желева да бъде освободена и от поста външен министър. Трудно стигнахме до това решение, защото работим с нея повече от три години, от първия ден и в сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и в партия ГЕРБ. Един изключително честен, почтен, високо морален, подготвен човек. Човек, който по един несправедлив начин беше използван като жертва и беше охулен всички. Трудно взехме това решение, но се съобразихме изцяло с личното желание и волеизявление на г-жа Желева да бъде освободена от поста външен министър при създалата се ситуация", обясни Фидосова.

„Не сме политизирали въпроса и доказателство за това е и другото ни решение, което взехме снощи, за подкрепа номинацията на г-жа Кристалина Георгиева за кандидат за еврокомисар от името на България и правителството", заяви още тя. 

На сайта на ГЕРБ беше публикувано и официалното решение на партията да приеме оставката на Румяна Желева от поста й на външен министър на страната.

Ето целия текст:

Решение на ИК на ПП ГЕРБ

Днес, 19.01.2010 г., на свое заседание ИК на ПП ГЕРБ, след като се запозна с писмо на г-жа Румяна Желева относно оттеглянето й като кандидат за Еврокомисар и Министър на външните работи на Република България, в следствие на създалата се организирана кампания срещу нейната кандидатура, и след като подложи на подробно обсъждане пред областните ръководители на ПП ГЕРБ мотивите изложени в писмото, на основание чл. 36 от Устава на ПП ГЕРБ,

ВЗЕ СЛЕДНИТЕ РЕШЕНИЯ:

1.Приема изложените в писмото мотиви, като счита че г-жа Румяна Желева прави това в интерес на българската държава, правителството, европейските институции и ПП ГЕРБ;

2.ИК на ПП ГЕРБ е на мнение, че организираната и целенасочена кампания срещу кандидатурата на г-жа Румяна Желева за Еврокомисар е поредния случай на опит за компроментиране на ПП ГЕРБ и българското правителство;

3.ИК на ПП ГЕРБ смята, че г-жа Желева е направила всички необходими действия, за да бъдат изяснени всички обстоятелства, станали обект на дискусия около нейната кандидатура;

4.С оглед недопускане на последващо политизиране на въпроса с кандидатурата на Еврокомисар от Република България ИК номинира г-жа Кристалина Георгиева като кандидат за Еврокомисар. Тя е доказал се световен икономически експерт, един от съавторите на икономическата програма за Европейско развитие на България.

Вчера Румяна Желева в писмо до премиера Бойко Борисов подаде оставка. Тя се оттегли като кандидат за еврокомисар. В писмото си тя поиска да бъде освободена от всички заемани от нея длъжности, но премиерът Борисов обяви, че не приема оставката й като външен министър.