ГЕРБ няма да участва в заседанията на Народното събрание
ГЕРБ няма да участва в заседанията на Народното събрание / снимки: БГНЕС
Бойко Борисов в кулоарите на парламента
64537
Бойко Борисов в кулоарите на парламента
  • Бойко Борисов в кулоарите на парламента

ГЕРБ напускат парламентарната зала и няма да участват в работата на парламента. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов. От парламентарната трибуна той обвини управляващото мнозинство в диктатура, защото сменяли всички, които говорили против БСП и ДПС.

„Ние сме избрани от над 1 млн. души и няма да позволим да бъдем унижавани и обиждани. Останете си трите партии в парламента, работете си, пилците се броят наесен”, обърна се от парламентарната трибуна Борисов към БСП, ДПС и „Атака”.

„Ако си спомняте в предишния парламент, „Атака” каза „Ние напускаме парламента, отиваме при хората”. И ние ще бъдем в парламента, ще се срещаме с хората, ще говорим с тях, ще бъдем коректив. Те всеки ден казват по едно отстъпление, една лъжа, и за Закона за тютюнопушенето, и за АЕЦ „Белене”. Виждате, Михаил Миков, има кворум, на 15-тата секунда спира гласуването, за да са по 66-67 човека кворум. Освен това сега „Атака” няма какво да говорят кой кого подкрепя. Да останат и да ги подкрепят”, заяви в кулоарите на парламента Борисов.

„Те предлагат в новия правилник комисиите, които винаги са работили с кворум, да работят без кворум. С една дума - дали има участници или не, техният глас нито се чува, нито се зачита. И първата политическа сила, те с нас как се държат. Вчера Волен Сидеров какво правеше пред моята банка, какво провокираше - някой да го удари и да станем същите маскари като тях, примерно. Нормално е първата политическа сила да има председател в парламента. Това е просто изборът на народа, това не е наша прищявка. Нормално е първата политическа сила да има повече председателски места в комисиите, това народът го е избрал. От къде накъде партия, три пъти по-малка от нас, каквато е ДПС, ще доминира в правителството и парламента. Това ли избраха българите - първата политическа сила е в опозиция. Ние сме първа политическа сила и вече ще се държим като такава”, коментира още Бойко Борисов.

ГЕРБ няма да участва в заседанията на Народното събрание
netinfo

В началото на пленарното заседание депутатите не можаха за първи път да съберат кворум от 121 души. Групата на ГЕРБ не участва в регистрацията, а сред мнозинството на БСП, ДПС и „Атака” имаше отсъстващи.

От „Атака” обвиниха ГЕРБ, чиито представители са в парламента, че не са участвали в сутрешната регистрация. БСП и ДПС имат общо 120 депутати и заедно с представителите на „Атака” успяваха до момента да формират кворум.

В момента депутатите обсъждат новия правилник за работа на 42-рото Народно събрание. Преминаването на депутати от една в друга група е сред основните въпроси в пленарна зала, след като вчера темата предизвика остри спорове между народните представители. Съгласно промените, ако от една парламентарна група се отцепят поне 10 народни представители, те ще могат да създадат нова група.

От ГЕРБ обаче се обявиха срещу възможността да се образуват нови парламентарни групи с аргумента, че така съществуващите в момента ще започнат да се роят.

Очаква се спорният текст в новия правилник да бъде гласуван днес.