Георги Ушев: Не виждам основания спецсъдът да бъде обявен за противоконституционен
Георги Ушев: Не виждам основания спецсъдът да бъде обявен за противоконституционен / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Не виждам законови основания специализираният съд да бъде обявен за противоконституционен, заяви в интервю за БТА неговият председател Георги Ушев, който в четвъртък бе избран от ВСС.

Предизвикателството пред мен е този съд да заработи и да отговори на очакванията на обществото за справедлив, ефективен, компетентен и принципен съд, посочи Ушев. Не поемам този пост с нагласата да водя битки с когото и да било и не очаквам да има политическа намеса в работата на съда, каза той.

Председателят на специализирания съд изрази увереност, че всеки съдия ще взема решенията за делата професионално по доказателствата. Според него в закона има предпоставки процесите да приключват по-бързо. Възможно е едно дело да приключи за няколко месеца, но много зависи от това колко дела постъпят, когато специализираният съд заработи, каза Ушев. Вземането на справедливо решение обаче е много по-важно от самоцелната бързина за приключване, заяви той.

На 6 октомври Висшият съдебен съвет избра за ръководител на специализирания съд заместник-председателя на Софийския районен съд Георги Ушев. До сега той изпълняваше длъжността заместник-председател на Софийския районен съд. Другите кандидати за позицията бяха Георги Николов - председател на Районния съд в Сливница и Величка Иванова-Влашева - военен съдия от Пловдив. Ушев беше избран с почти пълно мнозинство от членовете на ВСС.