Георги Марков на представянето на "Феноменът Виктор Орбан"
Георги Марков на представянето на "Феноменът Виктор Орбан" / Dariknews
Визионер, дипломат, избиран четири пъти за премиер... Депутатът от ГЕРБ Георги Марков разказва подробно за живота на унгарския министър-председател Виктор Орбан и не пести похвалите си в книгата си "Феноменът Виктор Орбан", която представи днес в Клуба на народния представител в парламента.

"Виктор Орбан е феномен, защото в тези 30 години той е избиран четири пъти за премиер, той е единственият в Европа, който има ярко антикомунистическо минало отпреди 89-та година и единствен днес той остана да управлява. Невероятен е като визионер, предрече края на неолибералния модел и по много готин начин защити Европа от миграцията през 2016 г.", коментира Марков за DarikNews.bg.

По думите му именно заради Орбан днес Унгария е сигурна страна, без миграция, с просперираща икономика. Според него, България може да взима пример от него в социалната сфера и мерките му за насърчаване на раждаемостта.

Орбан обяви нови данъчни и кредитни помощи за семейства

"Трябва да се опитаме, доколкото ни позволява ресурсът, в политиката по отношение на децата и на раждаемостта да се копира неговия опит с тези бонуси, които дава на младите семейства", посочи Георги Марков.

По време на представянето на книгата депутатът от ГЕРБ похвали премиерът на Унгария именно за социалната му политика.

"През 2016 г. обяви, че на Унгария й трябват унгарски деца и че няма да си решават демографската криза с мигранти. И вижте следните придобивки - 6-годишен платен отпуск за майката, финансови помощи за строеж и реконструкция на жилище в зависимост от квадратурата и броя на децата. 33 000 евро е подаръкът за трето дете. Хранят се безплатно децата и получават учебници в детските градини", даде примери Георги Марков. 

Той допълни и че през 2012 г. Орбан е свалил цените на тока, газа, водата и другите консумативи с 25% с крилатата фраза - "Монополите ще се съобразяват с Унгария, а не Унгария с монополите". 

Еврокомисията и Унгария сближават позициите си по миграцията

Марков акцентира и на годините малко преди и след демократичните промени.

"Един млад студент с брадичка има куража да каже, че младите унгарците са за свободни избори, за национален суверинитет и съветските танкове да напуснат страната... Смятам за феноменално да участваш в дисидентските години в антикомунистическите движения 88-89 г. и 30 г. по-късно да си непрекъснато избиран за народен представител - точно 8 пъти", посочи той.

Виктор Орбан разкритикува ЕС заради миграционната политика

Депутатът е обърнал специално внимание в книгата си и на отношенията на Виктор Орбан с Хелмут Кол и подчерта дипломатическите му умения - затоплянето на отношенията с Русия и Китай. 

"Голям играч е, той е моторът на Вишеградската четворка, която стана фактор в Европа", заключи Георги Марков пред DarikNews.bg.