/ Gulliver/Getty Images
Бъдещият председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен прие министър-председателя на Унгария Виктор Орбан и оцени проведените разговори като „добри“.

Двамата са били единни по темата миграция, че е необходимо „ново начало и прагматични решения“. Засега не е ясно дали това означава сближаване с позицията на Унгария. Преговорите за реформа на системата на Европейския съюз по бежанските въпроси се провалиха заради отказа на Унгария да се ангажира с приемането на бежанци.

Виктор Орбан разкритикува ЕС заради миграционната политика

Бъдещият ръководител на Европейската комисия акцентира върху значението на правовата държава. Правосъдието трябва да е валидно за всички. Критиците на Орбан го обвиняват за влошаване нивото на демокрацията и върховенството на закона. Управлението в Унгария често е сравнявано с авторитарни държави като Китай и Русия, което също допринася за прояви на недоволство в Европейския съюз.
 

Ангела Меркел и Виктор Орбан
БГНЕС



Непосредствено преди избирането й Фон дер Лайен представи политическите си приоритети: климатични промени, икономика, миграционна политика, както и ролята на Европейския съюз в световен мащаб. Тя обяви, че ще представи нов „Пакт за миграция и убежище“.

Орбан определи срещата като „успешна“, а Фон дер Лайен като „сериозна жена“, която разбира положението в Централна Европа.
 
БГНЕС