/ iStock/Getty Images
Договорът за закупуване на самолети Ф-16 от САЩ и свързана с тях поддръжка от 2019 г. към настоящия момент е претърпял 4 изменения. Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол.

Президентът предлага да вземем изтребители втора ръка на лизинг

"Към настоящия момент се изпълнява 10-годишна пътна карта за сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната. През 2019 г. България пристъпи към сключване на 7 международни договори със САЩ относно закупуване, поддръжка на бойни самолети Ф-16", припомни Генчовска.

"Всички тези договори са ратифицирани от НС на Република България. По време на преговорите от американска страна е отправено искане част от тях да не бъдат обявявани публично поради конфиденциалния характер на информацията. Предвид това тези договори не са обнародвани в "Държавен вестник", допълни тя.

Заради войната: Властите търсят кой и как да поддържа българските изтребители

"Договорът за закупуване на самолети Ф-16 и свързана с тях поддръжка от 2019 г. към настоящия момент е претърпял 4 изменения. Оригиналните текстове на тези изменения, които представляват самостоятелни международни договори не са предадени на Министерство на външните работи", каза още Генчовска.
БГНЕС