/ БГНЕС
Няма как изтребителите ни да се ремонтират в Русия. Не може в момента да изпращаме стотици милиони към Путин, това е пълна абстракция. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на посещението си на границата с Русе.

Тагарев поиска НАТО да поеме защитата на въздушното пространство на България

По-рано президентът Румен Радев поиска да бъде намерен ясен отговор дали изтребителите МиГ-29 ще могат да се обслужват в Русия, както и да се проучи дали това може да се случва в друга държава.

"В противен случай рискуваме небето над България да остане без охрана", предупреди президентът по време на пресконференция с румънския си колега Клаус Йоханис в Букурещ. Той подчерта, че не е против съвместния Еърполисинг, a e поискал български самолети с български екипажи да охраняват страната, за да не губят пилотите и техниката тренинг.

Изтребителите, с които в момента разполага страната ни са руско производство.

Румен Радев припомни също така за очакваното закъснение в доставката на договорените със САЩ изтребители Ф-16, които се очаква да пристигнат в страната ни след 2025 г.

"В момента се обсъжда какво се прави, така, че небето ни да е с достатъчна закрила и българските пилоти да запазят способността си да летят. Проучва се и дали има други места, на които да бъдат ремонтирани. Но да изпращаме самолетите през трети компании в Русия или пък в Украйна няма как да стане, категоричен бе от своя страна Кирил Петков.

Радев поиска български самолети и пилоти да охраняват небето ни

Правителството незабавно да поиска от съюзниците да поемат контрола на въздушното ни пространство, част от въздушното пространство на НАТО, включително чрез разполагане на наша територия на допълнителни изтребители от съюзни страни, апелира по-рано в профила си във Фейсбук съветникът на премиера Петков - Тодор Тагарев.

„Предвид ограничената подготовка на българските летци, използването на МиГ-29 срещу агресивни действия на руската авиация е свързано с неприемливо висок риск. Първоначално назначеният ресурс на ракетното им въоръжение отдавна е изтекъл. Използването на МиГ-29, предвид липсата на съвместима система за опознаване „свой-чужд“, носи риск за операцията за защита на въздушното пространство на НАТО, изпълнявана от наши съседи и авиация на съюзници, базирана в Румъния и авионосните групи в Средиземно море“, подчерта Тагарев.