Президентът Румен Радев настоява при невъзможност за ускорени доставки на изтребителите, които очакваме от САЩ, България да търси самолети втора ръка на лизинг. Това съобщи той след срещата на върха на НАТО, на която бе обсъдена променената среда на сигурност и предизвикателствата пред стабилността и сигурността в Източна Европа, произтичащи от войната в Украйна.

Радев подчерта, че активно обсъжда този въпрос с премиера Кирил Петков.

Заради войната: Властите търсят кой и как да поддържа българските изтребители

"Поставих въпроса и пред американския президент Байдън, за да може да намерим решение. Ако не може да се ускори доставката на нашите нови изтребители, тогава да мислим за втора ръка Ф-16 на лизинг. Ако и това не става, трябва да търсим вариант за европейски изтребители на лизинг от нашите партньори. Италия и Франция са готови да дискутираме този въпрос", съобщи още държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Президентът заяви, че очаква сериозна ангажираност по този въпрос на Кирил Петков и на военния министър и бързо намиране на решение.

"Ще имаме боеготовна ескадрила с поръчаните от САЩ нови Ф-16 през 2030 година най-рано, а това означава, че имаме голяма празнота за запълване", подчерта още той.

Радев съобщи още, че премиерите на Великобритания и Италия са предложили техни военни да се присъединят към многонационалната батальонна група на България

"Знаете има вече рота от САЩ с бронирани машини. Борис Джонсън също предложи Великобритания да изпрати своя рота150 човека. Италианският премиер Марио Драги също заяви такава готовност", подчерта държавният глава.

Президентът коментира също така, че сред най-обсъжданите теми на срещата са били плановете на много държави рязко да увеличат военните си бюджети на фона на войната в Украйна. "В хода на военните действия множество страни взеха решение да си увеличат разходите, а това означава нови способности. Има държави, които отдавна са постигнали 2% от своя БВП за военни разходи. Те подчертаха, че отиват вече към 2,5%, някои отиват и на 3%. Чуха се и такива, които планират в близките години да достигнат 4% от своя БВП", допълни Радев.

Столтенберг остава генерален секретар на НАТО още година

България е изложила пред НАТО своите виждания за необходимостта да се работи активно със съседните ни страни за изграждане с финансовите механизми на Алианса на системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво, посочи още Румен Радев.