България поднови предложението си да осъществява охрана на въздушното пространство на Северна Македония, съобщи тя
Единна е позицията на всички държави от ЕС за търсене на дипломатически средства за потушаване на напрежението по оста Русия-Украйна-НАТО. Това заяви на брифинг пред медиите министърът на външните работи Теодора Генчовска на брифинг пред медиите.

Необходими са ни адекватни отбранителни способности, заяви тя.

Имаме възможност с наши сили и средства, ако е необходимо да евакуираме българите в Украйна, посочи Генчовска. Към този момент няма проявено желание за евакуация, но плановете са актуализирани, добави тя. Обсъдено е и със страните, които са членки на ЕС и на Нато.

БГНЕС

Тя коментира и отношенията между България и Северна Македония. "Ние рестартирахме диалога по политическите теми и очакваме да има едно надграждане с конкретни резултати", заяви Генчовска.

Радев към Ковачевски: Вратите към ЕС ще се отворят за Скопие, когато спре езикът на омразата

Предложихме на Северна Македония, в случай на необходимост, в случай на тяхно желание, да евакуираме екипа на тяхното посолство в Украйна, обяви Генчовска.

 Тя каза още, че България е подновила предложението си да осъществява охрана на въздушното пространство на Република Северна Македония.

В края на брифинга министър Генчовска представи пред журналистите тримата заместник-министри – Велислава Петрова, Ирена Димитрова и Васил Георгиев.