Ген. Радев си тръгва от ВВС с обида: Не може чужда авиация да пази небето ни
Ген. Радев си тръгва от ВВС с обида: Не може чужда авиация да пази небето ни / БГНЕС

Бившият началник на ВВС ген. Румен Радев представи публично мотивите за оттеглянето си от високия пост. На пресконференция в БТА той разкри, че се е отказал от служба заради така наречения еърполисинг.

"Тръгнах си, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза", каза ген. Радев.

"Въпреки писмения ми отказ да съгласувам въпросния документ и въпреки открито изразената ми позиция на Съвета по отбрана, концепцията бе утвърдена от министъра на отбраната. Вече е в ход нейната реализация с пристигналата многобройна експертна група. Продължавам да считам, че тази концепция е неизгоден и унизителен за България документ, поради това, че с него се обявява, че България - по подобие на прибалтийските републики без собствена авиация, кани формирования на сътруднически държави за еърполисинг срещу солидно заплащане, включително на хотелско настаняване, кетъринг, транспорт, гориво", обясни ген. Радев.

Ген. Румен Радев проговаря за напускането на ВВС и апетитите си за "Дондуков"2

"Сред съюзниците ни се създава впечатление, че нашата държава няма воля за развитие на собствени отбранителни способности. Нанася се тежък удар по мотивацията на нашите летци и авиационни специалисти, обезценява се техният труд. От всички държави със собствена авиация в НАТО само Българя е подписала документ за еърполисинг срещу заплащане", разясни позицията си той.

"Искам да заявя най-категорично, че никога не съм бил против съвместна охрана на въздушното ни пространство заедно с наши сътрудници", подчерта Радев.

Ген Радев си тръгва от ВВС с обида Не може чужда авиация да пази небето ни
netinfo

"Разбира се, че винаги е добре дошло да тренираме и да дежурим с наши партньори от НАТО, това означава повече сигурност за региона и за страната ни - но само при условие, че те пазят небето ни с нас, не вместо нас. Недопустимо е да охраняват небето ни вместо нас, това е загуба на национално достойнство", изтъкна генералът, пише "Стандарт".

МО обяви поръчка за "създаването на мишенна обстановка" за военната авиация

"Бях категорично против да поемаме разходите на гостуваща държава. Министърът подписа да плаща. Считам, че средствата, които МО има за еърполисинг, трябва да се дадат за българските ВВС, не за гостуващи формирования. Да отпаднат всички текстове, свързани с финансови ангажименти на българската държава към гостуващите страни", поясни още ген. Радев.

"Не мога да съм съгласен да плащаме за подготовката на полските летци, които летят три пъти повече от нашите. Факт е, че от всички държави със собствени авиации България е най-бедната, но от всички членки на НАТО само ние предлагаме съвместен еърполисинг срещу поемане на разходите", заяви още той.

Ген Радев си тръгва от ВВС с обида Не може чужда авиация да пази небето ни
netinfo