Новият началник на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев
Новият началник на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев / БГНЕС
Ген. Андрей Боцев пое ръководството на армията
92841
Ген. Андрей Боцев пое ръководството на армията
  • Ген. Андрей Боцев пое ръководството на армията
Досегашният командир на Сухопътните войски генерал Андрей Боцев встъпи официално в длъжност като началник на отбраната. При приемането на поста той заяви, че в работата си ще се ръководи от принципа на екипността. По-рано през деня президентът Румен Радев го удостои със званието генерал-лейтенант. Държавният глава призова новия началник на отбраната да работи за по-ефективни въоръжени сили.
 

Емил Ефтимов сдаде поста началник на отбраната на ген. Андрей Боцев
БГНЕС

На официална церемония във военното министерство временно изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов сдаде поста на генерал-лейтенант Андрей Боцев, като му пожела успех в отговорната мисия.

Ген. Андрей Боцев поема ръководството на армията

Ген. Боцев благодари за гласуваното му доверие и увери, че ще работи за издигане и утвърждаване имиджа на Българската армия.   

"Ще продължим с всички сили да работим за утвърждаване на стратегическите цели в отбраната, за по-боеспособна армия предвид ситуацията, в която се намираме. Ще направя всичко възможно да работя в екип. Естествено, че крайните решения ще се вземат от мен, за което ще нося отговорност", каза ген.-лейтенант Боцев.
 

Емил Ефтимов сдаде поста началник на отбраната на ген. Андрей Боцев
БГНЕС

Служебният военен министър Стефан Янев пожела на новия началник на отбраната решенията, които взима, да бъдат мъдри и справедливи.

Президентът удостои с висше офицерско звание генерал-майор Андрей Боцев

По-рано през деня президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев удостои Андрей Боцев с висше офицерско звание "генерал-лейтенант".  Според държавния глава началникът на отбраната трябва да живее с проблемите на войската. Румен Радев подчерта, че заради новите рискове българската армия трябва да развива отбранителните си способности.
 

Президентът Румен Радев и новият началник на отбраната ген. Андрей Боцев
БГНЕС

"Времето налага да развиваме реални способности и да предприемаме решителни стъпки за повишаване на нашия собствен отбранителен капацитет едновременно с повишаване на нашата оперативна съвместимост с съюзниците от Алианса", каза държавният глава.

Президентът се обяви и за ускорено увеличаване на бюджета за отбрана, но и ефективно изразходване на средствата. Той поиска още достойно заплащане за военнослужещите.