Фондация Стъпка по стъпка се оттегля от столичен дом за сираци
Фондация Стъпка по стъпка се оттегля от столичен дом за сираци / netinfo
Реформата в детските домове у нас не се осъществява според модела, приет за държавна политика. С този мотив фондация "Стъпка по стъпка" се оттегля от работата си в столичния дом за сираци „Асен Златаров” след 14 години сътрудничество с холандската организация за грижи за деца „Спирит”.

За 14 години в дома „Асен Златаров” са реализирани няколко проекта по холандски модел за реинтеграция на децата в семейна среда. Фондация „Стъпка по стъпка” се оттегля от дома, но не и от модела за реформа на социалните услуги, заяви ръководителят й Бисер Спиров. По думите му съществуващата система за детски грижи е скъпа, неефективна и проблемна.

„Докато системата не се промени, много трудно ще бъде да работим ефективно и качествено с тези деца, с техните проблеми, които са коренно различни от преди 10 години. Ще продължаваме да изискваме или да настояваме за някаква ясна визия какви домове в кяра на краищата България иска да има като член на Европейския съюз”, коментира Спиров.

Директорът на дома Зоя Соколова обяви, че на 17 април се оттегля от поста си, но ще продължи да работи за реализирането на холандския модел за детска грижа. Според нея Столичната община не е била подготвена да изпълнява адекватно модела на децентрализация на социалните институции, в резултат на което реформата в столичните домове е забавена.