Финландска компания има интерес да модернизира сухопътните ни войски
Финландска компания има интерес да модернизира сухопътните ни войски / DarikNews.bg, архив
Финландска компания има интерес да модернизира сухопътните ни войски
91208
Финландска компания има интерес да модернизира сухопътните ни войски
  • Финландска компания има интерес да модернизира сухопътните ни войски

Финландска оръжейна компания планира да се включи в модернизацията на Сухопътните войски на Българската армия. От държавния производител „Патрия" предлагат трансфер на технологии и производство на военни транспортни машини у нас. Ще бъдат разкрити работни места, а значителна част от печалбата ще остава за българския производител, уверяват от компанията. Към момента разговори с представители на българското военно министерство и правителството не са водени.

Финландската компания произвежда военни камиони, всъдеходи с гумени вериги, миночистачи и бронетранспортьори, а също така и ракетни системи. От 1998 година работи с трансфер на технологии и програми за местно производство в различни държави по света. Сред предимствата на местното производство са сигурност на доставките за въоръжените сили на съответната страна и разкриване на много работни места, обясни вицепрезидентът Марко Койвисто. Той уточни, че производството в България по технологии на „Патрия" засега е само идея.

„Нашият проект все още не е официално започнат. Остава да се види какво ще реши вашето правителство. Какви спецификации точно ще бъдат необходими. И дали производството на местна почва ще бъде част от заданието", каза Койвисто.

Попитан каква част от финансовия ресурс за една поръчка ще остава за местния производител, Марко Койвисто отговори:

„Значителна част от сумата по поръчката. Можем да се ангажираме с това".

Вицепрезидентът на финландската оръжейна компания каза още, че работят предимно с предоставяне на лицензи даде за пример Полша, Хърватия и Южна Африка.

Попитан водени ли са разговори с представители на българското Министерство на отбраната или правителството, Койвисто отговори с усмивка:

"Те са малко заети в момента".