/ БГНЕС
Обсъжда се въвеждане на патентен данък на малките търговци
Финансовото министерство е разработило серия от промени в данъчните закони, обяви Асен Василев. Основните промени, които са заложени са свързани с част от европейските директиви за глобалния данък за големи компании, които трябва да влязат в сила от 1 януари, добави финансист номер 1.

"Освен това прецизираме на някои текстове свързани със събираемост и затягане на режимите за събираемост", добави министър Василев.

Ресторантьорите: Премиерът не разбира от туризъм, щом иска да вдига ставката на ДДС

Данъчните ставки за бизнеса и хората остават същите, а единственото, което е предвидено е връщане на данъчната ставката на 20% за ресторантите”, добави Василев.

Той коментира, че обсъждат и вариант за въвеждане на патентен данък на малките търговци.

“В момента подготвяме макрорамката за бюджета. Започваме разговори с министерствата от следващата седмица за техните индивидуални бюджети, така че по-едрите пера да бъдат обхванати”, обяви финансовият министър. Той каза, че в средата на октомври вероятно ще имат по-пълна картина.

Такса смет ще се изчислява по нов начин

Според Асен Василев поради почивката на депутатите заради местния вот пакетът от данъчните закони няма да може да бъде приет през октомври, а през ноември и това ще окаже влияние върху приемането на бюджета. “Приемането на държавния бюджет ще трябва да бъде бутнато леко назад”, уточни той.

Това е нещо, което ние няма как да подкрепим, поради факта, че сме поели ангажименти към нашите избиратели и няма как да ги излъжем", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова. „Г-н Василев като финансов министър беше подкрепен от ПГ на ГЕРБ-СДС при приемането на бюджета за 2023 г., където голяма част от мерките във връзка с изсветляване на икономиката и повишаването на събиране на данъчни приходи в хазната и осигурителни такива бяха подкрепени, така че всякакъв друг вид мерки, резки движения във връзка с това повишаване на данъчни ставки, не е обсъдено аргументирано с ПГ на ГЕРБ-СДС и няма да бъде подкрепено на този етап“, категоричен бе депутатът.

 
БГНЕС