Фереро-Валднер ще стане „Почетен гражданин на София”
Фереро-Валднер ще стане „Почетен гражданин на София” / netinfo

Званието „Почетен гражданин на София” ще получи еврокомисарят по външна политика Бенита Фереро-Валднер по време на тържествената сесия на Столичния общински съвет за Деня на София – 17 септември. По-късно, в 11.30 ч., на пл. „Св. Александър Невски” ще се състои тържествена церемония по вдигане на знамето на столицата.

Отличието „Почетен гражданин на София” се връчва на външния еврокомисар Бенита Фереро-Валднер за усилията й за освобождаване на българските медици от Либия. Решението за наградата взе Столичният общински съвет на 24 юли. Тогава софийските общинари единодушно гласуваха заради същата заслуга със знака „Почетен гражданин на София” да бъдат отличени и френският президент Никола Саркози и съпругата му Сесилия. Преди тържеството в залата на градския парламент кметът на столицата ще приеме в кабинета си г-жа Валднер и българския еврокомисар Меглена Кунева.

На церемонията за вдигане на знамето на София на пл. „Св. Александър Невски” ще присъстват кметът на града Бойко Борисов, президентът на страната Георги Първанов, председателят на общинския съвет Владимир Кисьов, областният управител, градските съветници, политици. Управникът на столицата е поканил на тържеството и всички кандидати, които ще се борят за кметския пост на местния вот.

По-късно, в 12.30 ч., столичният кмет ще завърти крана, с който ще започне пълненето с вода на реконструираното езеро „Ариана”. Лодки и водни колела в езерото ще могат да се ползват от март до декември, а през зимата водата ще се изпуска и задната част на „Ариана” ще се използва като ледена пързалка.

На официалното откриване е поканен и президентът на Република България Георги Първанов. Ресторант, кафе, дневен бар и детска площадка до езерото ще бъдат открити следващия месец.

Във връзка с празника на столицата между 17 ч. и 20 ч. ще има улично шествие от църквата „Св. София” до парк „Оборище”. От 18.30 ч в Народния театър „Ив. Вазов” ще започне празничен спектакъл и церемония за раздаване на наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. В зала 1 на НДК от 19 ч. ще има джаз концерт на Каунт Бейсик, на Моста на влюбените се организира изложба на снимки на „Земята от Космоса”, а пред Народния театър - караоке с Ди джей Айвън.