Когато големите са слаби, се появяват нови играчи и това е закономерност. Това коментира пред БНР политическият анализатор Георги Харизанов.

Според него резултатите от изборите не са приятни за хората, които имат претенции към системните партии. Харизанов даде пример с държави, където има установени тежки, сериозни, професионални партии и посочи, че там "появата на случайни играчи в политиката е невъзможна".

Под 1,5 милиона българи избраха новия парламент, „Величие“ влиза с по-малко от 80 000 гласа

"Тук сме в обратната хипотеза – много слаби системни партии. Когато те не се справят добре, хората насочват гласа си другаде".

В парламента вече има 3 антисистемни партии, изтъкна Георги Харизанов. "Какво казват антисистемните партии? Казват, че протестният вот има нов адресат". Хората, които не харесват политическия естаблишмънт, гласуват за подобни формации, смята анализаторът, според когото в момента протестният вот се разслоява между ИТН, "Възраждане" и "Величие".

Във връзка с второто място в класацията след изборите Харизанов посочи, че "има огромно значение символиката – дали доскоро управлявалите вече не са дори втори". Второ място на ПП-ДБ би означавало, че ерозията е овладяна, изрази мнение той.

"Има го феномена на непрестижния вот. Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов и Киро Брейка, които няма да видите в национален ефир, в мейнстрийм медиите, ще станат ясни мащабите", обобщи той.

Кои са партия „Величие” и как ще се пренареди политическият пъзел

"Женският вот е насочен повече към ПП-ДБ, БСП. Мъжете са насочени по скоро към ДПС, "Възраждане", дори към ИТН. Интересното е "Величие" - като че ли малко повече жени са гласували за тях". Тези данни обяви пред Националното радио Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан".

Как изглежда средностатистическият избирател на "Величие":

"За тях в по-голяма степен са гласували жени, сравнително млади хора, висшисти, хора от областни градове, етнически българи, с профил на хора, които са гласували на предишните парламентарни избори за "Възраждане", за по-малки партии, с "не подкрепям никого" или въобще не са гласували. Това са избиратели, които търсят протестен вот. Това са хора, които не са намирали алтернатива или са се разочаровали от нея и са се насочили към тази формация".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня