Фармацевти искат въвеждане на такса за обработка на рецептите
Фармацевти искат въвеждане на такса за обработка на рецептите / Sofia Photo Agency
Фармацевти искат въвеждане на такса за обработка на рецептите
26737
Фармацевти искат въвеждане на такса за обработка на рецептите
  • Фармацевти искат въвеждане на такса за обработка на рецептите

Да бъде въведена такса от 1 или 2 лева за обработка на рецептите, поискаха от Българския фармацевтичен съюз след приключването на националния им конгрес. Фармацевтите излязоха и с декларация, която ще бъде изпратена до парламента, премиера и министъра на здравеопазването.

В декларацията се настоява да бъдат фиксирани крайните цени на лекарствата. Фармацевтите искат и да се върне законодателната забрана човек, който притежава предприятие за производство или внос на лекарства, да не може и да търгува с тях. Затова фармацевтите имат съмнение за картелни споразумения, които действат в страната и искат Комисията за защита на конкуренцията да се сезира по темата. В документа пише още, че държавата трябва да отделя пари за повишаване квалификацията на магистър-фармацевтите, както и да бъдат намалени таксите, които плащат за дейността си.

Ето какво каза още пред Дарик преизбраният председател на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев: „Имаме редица сигнали до прокуратурата през последната година и половина за незаконни рекламни пунктове, в които се продават лекарствени продукти. Помещенията са регистрирани като аптеки от персонал, който няма нужната квалификация. Прокуратурата констатира фактите и в един момент каза, че няма нарушения. При такъв случай възниква въпросът като любители на Олимпийските игри ли са останали аптеките, които плащат 5000 лева, регистрират се, наемат квалифициран персонал, отговарят на куп изисквания и т.н."

На въпрос защо е искането за такса за обработка на рецептите, Ненчев отвърна: „Лесният отговор е, че в целия Европейски съюз сигурно има причина да бъде въведена тази такса и никой не протестира и я считат за напълно разумна. По-обстойният отговор е, че аптеката, както и лекарят, и в болницата, има елемент на търговска дейност, но това не е търговски обект, това е здравно заведение. Като отидете на лекар и после в аптеката, идвате за решаване на проблем, а не да си купите 50 опаковки от дадено лекарство. Можете да бъдете излекуван в определена ситуация и за 5 лв., можете да си купите и за 50 лв., но по-добре да си платите няколко лева да ви бъде решен проблемът на съвсем нормална цена, вместо аптеките да се превръщат в търговски обекти и да търси все повече увеличаване на оборота заради печалба".