Фармацевти искат двойно увеличение на таксата за обслужване на рецепти
Фармацевти искат двойно увеличение на таксата за обслужване на рецепти / Sofia Photo Agency
Фармацевти искат двойно увеличение на таксата за обслужване на рецепти
46938
Фармацевти искат двойно увеличение на таксата за обслужване на рецепти
  • Фармацевти искат двойно увеличение на таксата за обслужване на рецепти

Фармацевтите искат двойно увеличение на таксата за обслужване на рецепти за лекарства, които се покриват изцяло от Здравната каса. Това съобщи председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев.

Въпреки че от догодина таксата, която касата плаща на аптеките заради обслужването на тези рецепти, ще скочи от 1 на 2 лева, от бранша са категорични, че тя трябва да е още по-висока. Ненчев даде пример, че ако рецепта не бъде призната, загубата остава единствено за фармацевта.

Ето какво каза Мирослав Ненчев: „Ние чакаме от няколко години това да бъде коригирано, но процентът на тези лекарства от общия брой се увеличава всяка година все повече. През 2010 г. месечно се харчеха около 30 млн. за лекарствени продукти от НЗОК. От тях 20 млн. бяха без абсолютно никаква надценка за аптеките. Производителят има своята част от надценката, търговецът на едро има, аптеката е с нулева надценка. Смятате ли, че е справедливо едно от звената да работи без никаква надценка и очаквате ли, че това не се отразява върху достъпа на пациентите до тези лекарства. Таксата и в момента продължава да е 1 лев, в наредба е заложено, че от Нова година ще стане 2 лева. Но мислите ли, че това покрива труда, който извършват фармацевтите по отпускане на тези лекарствени продукти. Таксата трябва да е адекватна, ние не искаме 7 евро, както е например минималната в Европейския съюз, но таксата трябва да е от порядъка на 4-5-6 лева. А всъщност тя от 1 лев става 2".