Вчера имах среща с министъра на енергетиката, който ме увери, че отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен и няма да има недостиг на количества газ. Това заяви пред NOVA кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова посочи, че "Топлофикация София" предоставя отопление на около един милион души и тази услуга няма алтернатива. "Затова изключително важно е, че заплахите, които чухме от предишния председател на КЕВР, че София ще остане без газ от 1 септември, вече не стоят на дневен ред", каза столичният кмет. 

"Чух от министъра вчера доста успокояващи перспективи за наличието на количества газ, остава голямото предизвикателство за цената с решението от тази седмица за цена на газа от близо 300 лв. за мегаватчас и всички ние сме притеснени, защото както за гражданите, така и за бизнеса това са непосилни цени", коментира Фандъкова.  

"Топлофикация София" купува газа на същата цена, в същото време цената, на която продава топлинната енергия, е със заложена цена на газа от КЕВР 122 лв. Това са близо 180 лв. разлика за всеки мегаватчас. Това е непрекъснато трупане на нови задължения, обясни Фандъкова.

"Очакваме само за месец август от тези разлики между цените, на които купува и продава „Топлофикация“, да натрупа нови 52 млн. лв. задължения", констатира столичният кмет. По думите ѝ това са неразплатени сметки към „Булгаргаз“ . Фандъкова подчерта, че трябва да се търси общо решение. 

За миналия отоплителен сезон задължението на „Топлофикация“ само от разликата в цените е 330 млн. лв., посочи Фандъкова. Тя обясни, че по изчисления на експерти се очаква само заради тази ножица в цените да се стигне до нови около половин милиард лева задължения за „Топлофикация“ до края на тази година.

„Топлофикация София“ би могла да работи на мазут, но това би било временно решение и за много кризисна ситуация, каза Фандъкова. За кризата със спирането на доставките на газ за България през 2009 г. столичният кмет припомни, че тогава се е преминало на мазут само за няколко дни. По думите ѝ дружеството има резерв от мазут за около седмица, което се включва и в най-кризисния план. 

Фандъкова отбеляза, че не могат да се натоварват абонатите повече с покачване цените на парното, тъй като то вече е с увеличена цена от 1 юли. 

Относно готвеното намаление на потреблението в цяла Европа на енергия, Фандъкова съобщи, че сградите на Столична община със сигурност ще намалят отоплението. По думите ѝ мярката ще засяга само административни сгради. Относно училищата, детските градини и болниците, след уверението на министъра, Фандъкова изрази надежда  да няма проблем и да не се налага децата да излизат в принудителна ваканция. 

Йорданка Фандъкова коментира и тезата на политическото ръководство на "Продължаваме Промяната", че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да се пенсионира.  "Това са толкова несериозни неща. На хората им омръзна да слушат празна реторика. Хората са притеснени как ще си плащат сметките, какво предстои през този сезон, не само за горивата. Всички цени се вдигат, хората са изключително притеснени. Аз лично смятам, че доста от хората не обръщат внимание на тези неща. Те искат отговорност и искат работа, а ние сме показали, че всъщност това правим", каза Фандъкова. 
nova.bg, БТА