Протест под надслов #ГАZwithme се проведе за втори път под прозорците на президентството.

Събитието беше организирано в социалните мрежи

Организаторите посочиха, че целта е да се окаже граждански контрол на действията на служебното правителство. Конкретно настояване, което имат, е за 100-процентова диверсификация на доставките на газ.Един от организаторите на протеста, Атанас Шарков, коментира за БТА, че президентът Румен Радев носи пряка отговорност за действията на служебното правителство и очакванията са той да коригира действията на кабинета, ако се наложи.

По думите му, обаче, протестът не е насочен срещу Радев. "Прозрачността е това, което очакваме от служебния кабинет", добави Шарков.

Според него не може „Газпром“ да остане единствен доставчик на газ за България. „Крайно време е да следваме европейските политики и да бъдем част от Европа“, каза още той и допълни, че организаторите на протеста са граждани с общи идеи за прозрачност и отчетност, които не са политически активисти.

Протести се очаква да има по един път на седмица.

протест президентство газ
БГНЕС

протест президентство газ
БГНЕС

След началото на протеста, който беше обявен за 19:00 ч., организаторите обявиха, че са поставили седем въпроса на служебния кабинет, които са били препратени за отговор към няколко министерства.

протест президентство газ
БГНЕС

протест президентство газ
БГНЕС

протест президентство газ
БГНЕС

Въпросите били изпратени и на политическите партии, като само малка част от тях са дали своя отговор. Те добавиха, че протестът е отворен за всички граждани, които имат въпроси към властта.

Въпросите са:

1. С доставчици от кои страни би България ще сключи договори и кога, за да се подсигурят нужните количества за зимата, в контекста на санкциите на ЕС за доставките на газ и нефт от Русия? 

2. Какви са първите стъпки, които ще предприемете за организирането на честни избори - за машинно гласуване, за етично медийно поведение и отразяване на кампанията, за подготовка на предизборни листи? 

3. Как ще подсигурите и подсилите военната отбрана на България като член на НАТО в контекста на войната на Русия срещу Украйна?

4. Каква хуманитарна политика предлагате за мерки за помощ на украинските бежанци в следващите 6 месеца? 

5. Каква е позицията, която ще заемете, във връзка с искания за екстрадиране от България към Русия на руски граждани, обявили се против войната в Украйна? 

6. Какви стъпки и в какви срокове ще предприемете за отговор на поканата от Съвета на ниво министри на ОИСР (т.нар. „клуб на богатите“ държави) към България за започване на преговори за членство от 25.01.2022г. и за осъществяване на Пътната карта за присъединяване на България към ОИСР, приета от кабинета „Петков“ на 10.06.2022 г.?

7. Чий е Крим? 

протест президентство газ
БГНЕС


Впоследствие думата, за да говори пред събралите се граждани, взе Георги Георгиев от Гражданско сдружение „БОЕЦ“, който каза, че организацията започва подписка за отстраняване на президента Румен Радев.

Причините са позицията на държавния глава за Крим и действията на служебния кабинет посока на нов договор за доставка на газ от „Газпром“.

Георгиев добави, че по темата предстоят разговори с „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“.

 

БТА, БГНЕС