"Проверките на строителството на интерконектора с Гърция ще бъдат всеки ден", предупреди и министър Иван Шишков
Завършването на интерконтектора с Гърция е приоритет на служебното правителство и на кризисния щаб. Това заяви пред журналисти служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. "Цялата държава е мобилизирана и ще помогне на строителя да приключи този обект", каза още Алексиев и допълни, че ще бъдат положени усилия връзката да бъде завършена до началото на отоплителния сезон. 

"Остава още един проблем и той е свързан със скадата, която управлява целия интерконектор. Без приключване на скадата, няма как да работи интеконекторът", посочи Алексиев. 

"Ние газ днес не открихме в интерконектора, открихме само неприключили строителни работи, но правим всичко възможно в най-бързи и ускорени срокове всичко това да бъде факт", каза още той. 

На въпрос дали ще бъдат възстановени разговорите с "Газпром", министър Алексиев посочи, че трябва да се действа системно и приоритетно. 

"Първи приоритет за нас е газовата връзка, втори приоритет е стабилизиране на "Булгаргаз". Без значение кой ще е доставчик - ако "Булгаргаз" няма средства да разпрати тези доставки, въпросът за това кой е доставчик става безсмислен", каза той. 

На брифинга пред медиите стана ясно, че Кризисният щаб работи и когато има конкретни резултати и решения, те ще бъдат съобщени официално. В тази връзка утре ще бъдат обявени готови резултати, свързани с финансовото стабилизиране на "Булгаргаз". 

БГНЕС

Проверките на строителството на интерконектора с Гърция ще бъдат всеки ден. Това заяви от своя страна служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, след извършената инспекция на Диспечерския център, разположен до с. Стамболийски. 

Регионалните служби на дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК) ще проверят всеки ден докъде е стигнало строителството, каза министърът. 

"Държавата започва всеки ден да проверява обекта и цялата документация. Искаме, докато строителят си довършва строителните дейности, колегите от ДНСК да проверят всички документи, за да нямаме забавяне впоследствие", коментира още министърът и сравни обекта в момента с луксозна сграда с мебели, в която, обаче, няма ток и няма достъп до нея. 

"Целим това, за да може когато строежът бъде готов, да може буквално на следващия ден да има газ по тръбите. Хубавото е, че тръбопроводът, който беше представен като неготов, вече е почти готов. На първия етап от построяването на интерконектора ще бъде влизането му в експлоатация, а вече във втория етап ще останат вертикална планировка, пътищата и неща, които не са от пряко значение във връзка с експлоатирането на обекта, така че този обект да може да бъде въведен в експлоатация в най-скоро време", добави Шишков.

„Може би най-проблематичното е как ще се осъществи връзката с Гърция“, каза той.