/ БГНЕС
Еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова ще бъде на работно посещение в София на 28 и 29 януари, съобщиха от представителството на Европейската комисия у нас.

В неделя тя ще участва в работна среща с инвеститори и партньори, организирана от Фонда на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ).

На 29 януари от 9:00 часа в хотел комисар Иванова ще открие информационен ден на Европейския съвет по иновации, на който ще бъдат представени направленията на програмата и начините за подкрепа на иноваторите и изследователите в сферата на дълбоките технологии (Deep Tech). Експерти от ЕСИ ще представят на участниците в събитието практическа информация за успешно кандидатстване, а бенефициери ще споделят своя опит.

Европейската комисия постави началото на ЕСИ през март 2021 г. като специализирано звено  в програмата „Хоризонт Европа“ за разработване и разширяване на авангардни иновации с бюджет от над 10 милиарда евро за периода 2021—2027 г. Фондът на Европейския съвет по иновациите, създаден през юни 2020 г., е ключова инициатива на Европейската комисия за извършване на преки капиталови и квазикапиталови инвестиции в размер от 500 000 до 15 млн. евро в капитала на новосъздадени предприятия и на МСП от всички сектори във всички държави от ЕС, които са с голямо въздействие.

В събитието по инициатива на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева ще участват европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова и заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа

Ще бъдат представени различните направления на програма „Хоризонт Европа“ и възможностите за подкрепа на иноваторите и изследователите в дълбоките технологии. 
Йоана Димитрова/БТА