Евелин Банев-Брендо е напуснал България
Евелин Банев-Брендо е напуснал България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Евелин Банев-Брендо е напуснал България преди около три месеца, съобщава "Дневник", като се позовава на два независими източници. Осъденият на две инстанции в Италия за ръководител на международна група за трафик на кокаин беше с най-леката мярка за неотклонение "подписка", но му беше наложена забрана да напуска страната.

Процесът срещу Банев в Италия е пред последна инстанция, но дори и да бъде окончателно осъден там, българските правоохранителни институции може да не могат да го изпратят там, за да изтърпи наказанието си.

Италианските власти бяха върнали Брендо на България за целите на висящото срещу него и негови роднини дело за пране на пари в София.

Мярката "подписка", с която е Банев, както и забраната да напуска страната му бяха наложени от Софийския апелативен съд (САС) през лятото на 2014 г., когато Банев беше оправдан по обвиненията за организиране и участие в престъпна група за пране на пари - 21 млн. лв. По това дело подсъдими с Банев бяха доведеният му брат Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева. Всички те бяха осъдени на първа инстанция и оправдани на втора. Решението на САС беше подписано с особено мнение от един от съдиите. Прокуратурата обжалва, но делото все още не е насрочено пред Върховния касационен съд (ВКС).

Адвокат Ина Лулчева, която го защитава по този процес, заяви за "Дневник", че подзащитният й няма интерес да нарушава забраната да напуска страната, но тя няма информация къде е той.