/ БГНЕС
Държавният зрелостен изпит по български език и литература, както и националното външно оценяване за седмокласниците по същия предмет, ще се проведат утре. Матурата за 12-токласниците започва в 08:00 ч., а изпитът за седмокласниците – в 10:00 ч. Учениците да се явят най-късно 15 минути преди началото на изпита в залите, където са разпределени, а по-добре и по-рано. Да носят ръчен часовник, защото когато предадат мобилните си телефони на квесторите, няма да могат да се ориентират във времето, съветват от просветното ведомство.

Безпрецедентни мерки за сигурност срещу преписвачите на матурите
 
Държавният зрелостен изпит по български език и литература е разделен на три модула, като първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути. Излизането от залата ще бъде разрешено едва след приключване на работата и предаването на отделния модул, напомнят от Министерството на образованието. А когато модулът е с продължителност 120 минути, ще може да се излиза чак след първите 90.
 
Зрелостниците пишат задължително с черен химикал. Те трябва да носят документ за самоличност и служебната бележка, с която са допуснати до изпита. Матурите се провеждат в 4 астрономически часа, като за учениците със специални образователни потребности са предвидени допълнително още 2 часа.

Резултатът от изпита се оценява с максимум 100 точки. После те се трансформират в оценка, според определена скала, и тя се вписва в дипломата на зрелостника.

Матурите ще се проверяват само онлайн
 
Освен матурата за 12 клас, утре ще се проведе и национално външно оценяване за седмокласниците по български език и литература. То започва в 10:00 ч. и включва два модула, по 60 и по 90 минути.

Въпреки че, вторият не е задължителен, от просветното ведомство съветват седмокласниците да не бързат да излизат, а да опитат да работят и по него. Седмокласниците да носят служебната бележка, указваща мястото за явяване на изпита и документ за самоличност. При национално външно оценяване се пише със син химикал, припомнят от министерството на образованието.
 
След 15:30 ч. на сайта на министерството ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита.