Етем иска пълна проверка на договорите за снега
Етем иска пълна проверка на договорите за снега / cнимка: Sofia Photo Agency

Пълна проверка на договорите с фирмите отговарящи за снегопочистването, за които се твърди, че има дублиране, ще препоръча Министерството на държавната политика при бедствията и авариите. Това съобщи вицепремиерът Емел Етем. Правителството е обсъдило нейния доклад за анализ на обстановката след падналия сняг в началото на годината.

Премиерът Сергей Станишев е поискал другата седмица министрите, които имат отношение по осигуряване на проходимостта при зимни условия, да подготвят доклад с конкретни мерки. Според Етем някои институции и общини са подценили издадените още на 7 ноември от нейното министерство указания как да се подготвят за зимните условия.

Ръководителят на областната структура, която отговаря за Петолъчката е подценил както своите задължения, така и всички указания и не си е свършил работата както трябва, категорична е Етем. Тя препоръча на кметовете, областните управители и институциите още веднъж да огледат програмите, мерки и договорите с фирмите концесионери и да направят подобрения.

Най-важната слабост в една такава зимна обстановка е подценяването й. Затова при сключването на договор с фирма за почистване на снега трябва да има сигурност, че ще бъде осигурена необходимата техника. Не се контролират фирмите, дали могат да изпълнят клаузите по договорите, които са подписали, категорична е още Емел Етем. Според нея наложените санкции не са напълно достатъчни. Трябват по-сериозни, за да не си позволява никой да подвежда обществото.