ЕС очаква отговорно поведение към България от Джамахирията
ЕС очаква отговорно поведение към България от Джамахирията / netinfo
Сближаването на Европейския съюз и Северна Африка в това число и Либия ще бъде сред основните приоритети на португалското председателство. Това каза в специално интервю за Дарик радио еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева. Според нея сътрудничеството с Триполи ще бъде засилено само, ако „джамахирията прояви достатъчно отговорно поведение към България и решаването на казуса с медицинските сестри там”.

Ето какво още каза Кунева за Дарик:

Какво завеща немското председателство на португалското, кои ще бъдат основните насоки, въпроси и проблеми за решаване пред ЕС, това е нещо, което вече със сигурност трябва нас да ни интересува по-силно?

Ще се появи по-интензивно една нова тема. Това е темата за сътрудничеството с африканските страни. Аз искам да обърна особено внимание на тази среща, защото в нея би участвала и Либия, ако естествено ЕС намери за достатъчно отговорно поведението към една европейска страна, каквато е България и решаването на нашия казус с нашите медицински сестри там. Ето това също е една проява на солидарност, един отговор на въпроса защо България иска да бъде в ЕС.

Да ви разбирам ли, че от днешното решение на либийския съд зависи дали в диалога между ЕС и африканските държави ще бъде включена и Либия?

ЕС следи много внимателно и участва в разрешаването на казуса с нашите медици и аз съм сигурна, че няма да бъдат подценени нито една от възможностите да се повлияе на Либия да вземе решение, което е в съгласие с хуманитарните стандарти и със справедливостта.