Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс
Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс / nova.bg
"Удовлетворена съм. След излизането от ЕС преминаваме към нов етап. Не празнуваме, но и не страдаме". Това заяви пред БНТ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс по темата за Брекзит.

Захариева разговаря с Ема Хопкинс по разпореждане на Борисов

Очакваме позитивно бъдеще. Обединеното кралство се надяваме и вярваме, че европейските институции ще продължат да се развиват и им пожелаваме успех, добави посланикът.
Датата 1 януари 2021 бележи края на преходния период и ще се намираме в нова епоха. Разполагаме с 11 месеца за търговските споразумения. Искаме да имаме споразумения за свободна търговия, подобно на това между ЕС и Канада, подчерта Хопкинс. Тя добави, че важната цел на Обединеното кралство е да си възвърнат икономическата независимост.

Борис Джонсън не спомена „Брекзит“ в речта си за новите отношения с ЕС

Посланикът каза, че българите, които искат, могат да се заселят във Великобритания през следващите 11 месеца по сегашните правила. Ще имат право на статут на уседналост. От 1 януари 2021 ще въведем миграционна система и ако искате да дойдете като турист, можете да останете за срок не по-дълъг от 90 дни. За заселване, обаче, ще трябва да следвате правилата на новата ни миграционна система, които ще бъдат обявени по-късно тази година, разясни Хопкинс.
БНТ