Депутатът от БСП Елена Йончева
Депутатът от БСП Елена Йончева / БГНЕС, архив
Обвинението на Валери Симеонов е абсурдно, заяви пред журналисти в парламента говорителят на Парламентарната група на "БСП за България" Елена Йончева в коментар на внесения в прокуратурата сигнал от вицепремиера Валери Симеонов срещу нея. Според Симеонов Йончева е изнесла класифицирана информация по отношение на оградата на българско-турската граница.

Йончева заяви, че информацията, която е цитирала, е публична. Тя е оповестена в резултат на мой въпрос за сигурността на българската граница по време на блиц контрола на 3 май 2017 г., каза Йончева.

Валери Симеонов дава Елена Йончева на прокурор

Тогава министърът на вътрешните работи от служебния кабинет Пламен Узунов от трибуната на Народното събрание обявява част от доклада на Главния инспекторат на Министерския съвет относно сигурността на българо-турската граница и надеждността на инженерното възпрепятстващо съоръжение. "В този доклад се посочва конкретно в кой участък камерите не работят, казва се, че те не работят от три години, казва се защо не работят и аз цитирам тази информация, която е публично известна. Аз нямам допълнителна информация", отбеляза Йончева.
 
Елена Йончева с въпрос към управляващите за граничната ограда

Стенограма от блиц контрола с оповестения доклад е публикувана на интернет страницата на Народното събрание, уточни тя. Блиц контролът е бил предаван пряко от националната телевизия.

На въпрос дали има усещането, че е заплаха за националната сигурност Йончева заяви: "Смятам, че защитавам националната сигурност, защото даваш публичност на това, че от три години един важен сектор на границата не работи и тази информация, вместо да потъне в административни архиви, й даваш публичност и се надяваш по този начин това да заработи".
 
Лют скандал в ТВ ефира заради оградата по границата с Турция (ВИДЕО)

Още като журналист говоря, че тези камери не работят, припомни тя. Надявам се, че след като Валери Симеонов вижда, че е застрашена националната сигурност, в крайна сметка ще вземе мерки и тези камери ще заработят, каза тя. Не аз съм заплаха, а това, че има проблем на границата, отбеляза още Йончева.

Цветанов: БСП търсят повод да са активни с твърденията си за оградата

Йончева заяви, че няма намерение да съди Валери Симеонов.
БТА