Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов
Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов / БГНЕС, архив
Вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал срещу депутата от БСП Елена Йончева в прокуратурата. Пред журналисти той коментира, че според него Йончева е изнесла класифицирана информация, по отношение на оградата на българско-турската граница, като обявила къде работят камерите на съоръжението и къде имало пробиви.

Това би могло да доведе до масиран мигрантски поток, защото бежанците също следели какво излиза в медиите, каза Симеонов.

Елена Йончева с въпрос към управляващите за граничната ограда

В сигнала си Валери Симеонов написал още, че разполага с данни как по време на служебното правителство били изнасяни с кашони документи и схеми, засягащи оградата на границата. Всичко това Симеонов е описал в сигнала си до прокуратурата. Той посочи, че е готов да свидетелства и допълни, че трябва да се установи откъде Йончева разполага с доклад на Инспектората на МС, чиито данни цитира.
 
По-рано през деня Симеонов каза, че България трябва да се гордее с оградата по българско-турската граница, която е "изключително тежко и сериозно инженерно съоръжение", както Китай се гордее с Великата китайска стена.

България трябва да се гордее с най-стабилната ограда в ЕС, която може да бъде наречена Великата българска стена-ограда, пошегува се той пред журналисти в Министерския съвет.

Лют скандал в ТВ ефира заради оградата по границата с Турция (ВИДЕО)

Нелепо е да се правят словесни нападки, експерименти, квалификации от хора, които не са виждали за какво става въпрос, допълни Валери Симеонов и посочи, че през идната седмица ще се осигури хеликоптер и ще бъдат поканени медии и представители на опозицията на оглед на съоръжението.

Цветанов: БСП търсят повод да са активни с твърденията си за оградата

В отговор на въпрос той отрече да има фирми от "Патриотичния фронт", които да са обвързани с изграждането на съоръжението. Това е общоприето политическо плямпане, което е ежедневие в България, няма такова нещо, не е имало, аз даже не зная имената на фирмите, които работят и не е редно да ги зная, заяви вицепремиерът.
БТА