Председателят на ПГ на ГЕРБ и на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов
Председателят на ПГ на ГЕРБ и на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов / БГНЕС
БСП търсят някакъв повод да са активни и да се държат на вълната, която ги отведе на президентските избори и по-късно на парламентарните до втора политическа сила. Така председателят на вътрешната парламентарна комисия и на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред журналисти казуса със защитното съоръжение по границата ни с Турция в района на Хасково, поставен на дневен ред от социалистите.

Валери Симеонов дава Елена Йончева на прокурор

Съвсем нормално е, по думите му, когато бъдат сезирани съответните компетентни органи, да се извърши и проверка.

Цветанов подчерта, че ограничаването на бежанския поток е възможно само при добри отношения с Турция, като в същото време страната ни трябва да е активен участник при взимането на важните решения в ЕС заедно с Германия и Франция.

Елена Йончева с въпрос към управляващите за граничната ограда

В този смисъл много знакови за доверието към нас и отговорността били визитите на премиера Борисов през последните дни при Еманюел Макрон и Ангела Меркел, както и предстоящата среща с Ердоган. Това означава, добави Цветанов, тези над три милиона бежанци на територията на Турция, да бъдат ограничени и недопускани у нас или в страните от ЕС, но трябва да стане по дипломатически път.

Възпиращите съоръжения били само допълнителна превенция. Зам.-председателят на ГЕРБ припомни, че постановление 55 от 2015 г. никъде не казва каква ще е оградата - едноредова или двуредова. Стъпвайки на бюджета, МВР като възложител на техническите задания и областните управители, отговорни за процедурите, са решили, за да бъде обхваната цялата външна граница с Турция, там, където има насечен релеф, трудна проходимост, оградата да е едноредова.

Лют скандал в ТВ ефира заради оградата по границата с Турция (ВИДЕО)

На територията на Хасково от общо 30 км. ограда, 10 км. е двуредова, 21 км. - едноредова и това никога не е било крито, отбеляза Цветан Цветанов.

Ако има, поради технически причини, камери, които не работят по границата, те се заменят с високопроходима техника с термовизионни системи, защото това е част от националната сигурност, обясни председателят на вътрешната комисия в отговор на въпрос работи ли видеонаблюдението там.

Цветанов подчерта също, че от 160 млн. евро, отпуснати на България от ЕС за укрепване капацитета по охрана на границата, вече има подписани договори за 33 млн.евро и се изпълняват съответните проекти. Приключвали процедури за 70 млн.евро.

Остават 57 млн. евро, по които се прави спецификацията и ще бъдат обявени обществените поръчки, разясни той.
БТА