/ iStock/Getty Images
Предоставяните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) услуги, които гражданите заявяват и получават електронно, са с 30% по-евтини от документите на хартиен носител.

Агенцията по кадастър ще стане обект със стратегическо значение

Скиците и схемите вече са безсрочни, освен ако няма промяна в обстоятелствата за имота, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Ще намалеят ли опашките в службите по кадастър?

Предоставяните от АГКК електронни услуги са същите, като тези, които гражданите и бизнесът могат да получат на гише. Изготвянето на заявените на място или онлайн документи отнема едно и също време в зависимост от срока на услугата - обикновена, за която са необходими 7 дни, или бърза, чийто срок е тридневен.

96% от територията на страната ще бъде покрита с кадастрална карта до края на годината

Най-бързият и удобен начин за тяхното заявяване и получаване е по електронен път, чрез Кадастрално-административната информационна система на кадастъра - kais.cadastre.bg. За да може да бъде използвана, е необходимо да се направи регистрация, която отнема няколко минути, обясняват от МРРБ.

Кои са строителите на Паметника на свободата?

Заявяването на услуга също не отнема много време. За някои от тях, с цел удостоверяване на данни, е необходимо заявителят да се идентифицира с електронен подпис. Ако гражданите не разполагат с такъв, могат да получат заявения от тях документ в офис, където ще трябва да покажат необходимите документи - за собственост на имот или други, необходими за съответната услуга, допълват от МРРБ.

Габровец участва в създаването на сградата на Обществото на народите, днес ООН (СНИМКИ)

С промени в Закона за кадастъра и имотния регистър и наредби към него инженери по геодезия вече също могат да издават скица на имот или схема на самостоятелен обект. Така се разширява още кръгът от възможните начини, по които гражданите и бизнесът могат получават кадастрални услуги, съобщават още от МРРБ.
БТА