/ ThinkStock/Getty Images
Ще намалеят ли опашките в службите по кадастър
101062
Ще намалеят ли опашките в службите по кадастър
Ще намалеят ли опашките в службите по кадастър
  • Ще намалеят ли опашките в службите по кадастър
  • Ще намалеят ли опашките в службите по кадастър
Геодезисти с най-малко две години стаж да имат право да издават скици, това предвиждат промените в Закона за кадастъра и имотния регистър, който парламентът гласува на първо четене.
 
Целта е да се реши проблемът с големите опашки в службите по кадастър. На практика услугата ще стане достъпна в повече населени места, каза за „Дарик“ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. За издаването на скица геодезистите няма да получават възнаграждение, а държавните такси ще останат същите, добави Йовев.
 
Според председателя на Камара на геодезистите Йоан Каратерзиян обаче решението трябва да се търси в друга посока. Трябва да се намалят изискванията за издаване на скици и да се заложи на цифровизацията, изтъкна той.
 
3700 услуги се изпълняват в службите по геодезия, картография и кадастър средно на ден. Общо за 2017 година са близо 1 милион, като от тях над 627 200 са скици, схеми и удостоверения за наличие или липса на данни. Това е статистиката, залегнала в мотивите за законовите промени. Средно 800 услуги на ден изпълняват в една от най-натоварените служби – тази в София.
 
„Съществуват много по-модерни варианти за обслужване, като например електронна поща и не е нужно тук хората, по два пъти при това, по един-два часа да си губят времето“, коментираха чакащи.
 
По-малки опашки в службите по кадастър, това е целта на промените в Закона за кадастъра и имотния регистър. Геодезистите да имат право да заявят скиците по електронен път, да ги получат и да ги заверят. Цените няма да се променят, а плащането ще бъде към държавния бюджет, както е в момента, обясни Валентин Йовев.
 
„По този начин услугата ще бъде достъпна в много повече населени места. На практика всяко едно трудоспособно лице ще бъде отдалечена точка за достъп до информационната система.“
 
Според председателя на Камара на геодезистите Йоан Каратерзиян законовите промени няма да решат проблемите.
 

„Беше казано, че правоспособните лица няма да получават възнаграждение за участието им в процеса на издаване на скици. Това няма как да стане. Ако това стане, колегите ще трябва да си плащат поне данъците. Но по-големият проблем е, че не се върви към облекчаване на изискванията въобще да се издават скици. Има много случаи, в които скиците не са необходими, но се изискват от администрацията. Тук е разковничето и тук трябва да се обърне внимание. Например, при издаването на визи, общините могат спокойно да си изтеглят информацията и върху цифровия модел да се нанесат регулационни граници и застрояване.“
 
Правилната посока на развитие е цифровизацията, добави Каратерзиян. По думите му, няколко милиарда са се изхарчили за електронно правителство, а отново се върви към увеличаване на книжната документация.

Повече по темата чуйте в прикачения звуков файл.