Електронната система за таксуване влиза поетапно в транспорта на София
Електронната система за таксуване влиза поетапно в транспорта на София / снимка: Sofia Photo Agency

Системата за електронно таксуване в столичния градски транспорт ще се въвежда поетапно, като се отчита опитът от експлоатирането й в други европейски градове. Това каза заместник-кметът на столицата по транспорта Велизар Стоилов в предаването „Витамин” на Дарик.

По думите му, е нормално в един близо двумилионен град все още да има хора, които не са съвсем наясно с новата система, така че разяснителната кампания ще продължи. При всички положения ще има гратисен период от няколко месеца преди електронното таксуване изцяло да замени традиционното, добави Стоилов. Новата система има и предимството, че отчита по електронен път точния брой на пътуващите и по този начин ще има конкретни статистически данни за пътникопотока, добави Велизар Стоилов.

Според него, това ще позволи на общината да актуализира транспортната схема на столицата. Велизар Стоилов очаква до края на годината валидиращи устройства да бъдат монтирани и в автобусите. Ето какво още каза заместник-кметът на столицата по транспорта за Дарик:

Все пак е новост и когато една традиция, особено нашата, която е 40 години с перфораторите, трябва да се преустанови, има проблеми с усвояване на системата и затова ние решихме, че първо започваме с електронните карти, поетапно с електронното билетче, което ще бъде от автоматите в превозните средства на електротранспорта, но през същото време ще важат всички превозни документи, които досега са били и това ще трае може би два-три месеца, ако е необходимо и повече, но не вярвам повече от три месеца. Искам да успокоя гражданите, че никой няма да бъде атакуван или глобяван за това, че не си е взел точно електронен билет, а е с билет от старата разпечатка. Старите картонени карти важат. Вече сме получили над 600 заявления за електронни карти за тези два дни и очаквам това лавинообразно да нараства. Агитирам чрез вас всички ползватели на градския транспорт, да не унищожаваме нещото, към което се стремим – една по-добра форма на таксуване, към една по-модерна и по-европейска система.