/ БГНЕС
Какво констатират експерти след трагичния инцидент край Своге?
98618
Какво констатират експерти след трагичния инцидент край Своге?
Какво констатират експерти след трагичния инцидент край Своге?
  • Какво констатират експерти след трагичния инцидент край Своге?
  • Какво констатират експерти след трагичния инцидент край Своге?
Разлика в текстурата на асфалта и мантинела, която не отговаря на производствените стандарти. Това са част от констатациите на експертната група на “Института за пътна безопасност”, която прави независимо разследване на пътния инцидент в Своге, отнел живота 16 души в събота. За Дарик Диана Русинова, която ръководи групата, заяви, че огледът на мястото на катастрофата е първият етап от разследването. Оказва се, че там на места асфалтът е компрометиран, посочи Русинова.
 
От АПИ пет пъти изискали да се оправи фаталния участък край Своге

"Другият проблем, който е по-сериозен, е, че всъщност очевидно сцеплението поради материала, от който е направен асфалтът, е много лошо. Мантинелата на много места е сложена по не достатъчно правилен начин по наша предварителна оценка. Също така измерихме някои от пътните знаци, които също не са поставени достатъчно правилно. Минималната височина, на която трябва да бъдат поставени, е 2.25 м, а пътният знак, който оказва ограничението от 40 км/ч, е поставен на 1.90 м от земята, което не отговаря на наредбата за подставяне на тези съоръжения. С колегите се запознахме с обезопасителната мрежа, съответно колегата ни представи минималните изисквания на производителя, за да бъдат тези мрежи в съответното годно състояние да удържат съответния удар, съответно те не са поставени така, както трябва да бъдат поставени", каза Русинова. Тя обясни, че ще бъде своеобразен ръководител на работната група, занимаваща се с изготвяне на експертизи за пътни инциденти и транспортно-комуникационните обследвания. Русинова допълни, че в екипа са включени транспортен одитор, експерт по обследване на пътни съоръжения.
 
23 млн. евро глътнал ремонтът на пътя край Своге преди две години

При следващата фаза от разследването експертите се надяват да могат да използват данните, събрани от разследващите органи.

автобус катастрофа
БГНЕС

Фирмата, ремонтирала фаталната отсечка, се защити с писмо до медиите

До две седмици се очаква да е готов докладът на експертната група, добави Диана Русинова. Ден преди катастрофата в Искърското дефиле “Институтът за пътна безопасност” разпространи становище за лошото състояние на пътя София-Своге-Мездра.

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК