Експерти: Гарите в страната не са достатъчно сигурни
Експерти: Гарите в страната не са достатъчно сигурни / БГНЕС, архив
Експерти: Гарите в страната не са достатъчно сигурни
85907
Експерти: Гарите в страната не са достатъчно сигурни
Експерти: Гарите в страната не са достатъчно сигурни
  • Експерти: Гарите в страната не са достатъчно сигурни
  • Експерти: Гарите в страната не са достатъчно сигурни

Сигурността по гарите в страната не е достатъчна, категоричен е директорът на Централна автогара София Иван Мирославов. Като това се отнася за всички автогари, жп гари и летища.

На повечето големи гари има видеонаблюдение, но не и проверка на багажа. Затова от Българската федерация за пътнически транспорт предлагат на големите автогари да има обучени кучета, които надушват наркотици и взривни вещества, денонощни патрули на полицията, а също и да се забрани снимането на територията на гарите.

Военни може да патрулират по улиците на София

Централна автогара София е най-голямата автогара в България. Ежедневно през нея минават 10 000 души. Гарата е обoрудвана с 60 камери и видеонаблюдението е денонощно. Има охранителна фирма, която се грижи за реда. Реална проверка на пътниците и багажа обаче няма, каза директорът на автогарата Иван Мирославов:

"Не е достатъчен контролът - не само на автогарите, но и на жп гарите и аерогарите. Скенерите на аерогарата са на много различно място от това, на което е концентрацията на хората. За да може да се прави това, скенери трябва да се сложат още на входовете на гарите".

12 140 полицаи осигуряват обществения ред в страната

Според Мирославов, дори и да се сложат скенери на Централна автогара, това няма как да се направи на всички гари и спирки в страната. От Федерацията за пътнически транспорт имат други предложения за повишаване на безопасността, уточни председателят й Георги Милошев:

"Първото е да се забрани снимането на автогарите от присъстващи, идващи или заминаващи. Второ - молбата ни към национална полиция е да бъдат оборудвани патрулите с кучета, които надушват експлозиви и наркотици. Това липсва в България, а на всяка една важна гара в Европа го има".

Предлага се още на големите автогари в областните градове да има денонощни полицейски патрули, които дори само с присъствието си биха всявали респект.