/ iStock/Getty Images
Представители на граждански сдружения учредиха национално обединение за чист въздух "Дишай, България". Целта е да се работи за по-ефективно адресиране на един от най-сериозните екологични и здравни проблеми на България, съобщават от Екологично сдружение "За Земята".

Обединението ще помогне да се координират усилията на неправителствения сектор в областта на мерките за подобряване качеството на въздуха. Ще се работи и за повишаване експертизата и ефективността на действията и подкрепата на местните общности в усилията им за постигане на по-чиста и здравословна среда на живот по места и в страната като цяло, коментират учредителите на "Дишай, България".

"Наличието на обединение ще спомогне и за популяризиране на национално ниво на многото, често фрапиращи проблеми на местните общности", посочват от "За Земята". Специалистите припомнят, че според данните на Световната здравна организация над 97 процента от българите са изложени на ефектите на замърсения въздух, било то от индустрия, транспорт, битово отопление или друг тип изгаряне. 

Учредяващите организации са от 10 града - София, Пловдив, Русе, Девня, Благоевград, Велико Търново, Димитровград, Перник, Павликени, Сухиндол.