Една година от атентата в Бургас
Една година от атентата в Бургас / снимка: Impact Press Group, архив

Днес се навършва една година от атентата на летището в Бургас, при който загинаха шест души - израелци и българин.

На 18 юли 2012 г. малко преди 17.30 часа на паркинга на летище Сарафово избухва бомба до автобус, в който се качват туристи от Израел. Ранени са десетки, жертвите са петима израелски туристи, българският шофьор на автобуса и атентаторът. Това е първият атентат на българска територия, насочен срещу чужда държава. Нито една организация не поема отговорност официално.

При атентата загинаха израелците Ицик Коленги, Амир Менаше, Маор Харуш, Елиор Приес и Кохава Шрики, на възраст между 24 и 42 години, както и българинът Мустафа Кьосов.

Няколко часа след взрива Израел обвини Иран. В изявление премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че страната му "ще отвърне решително". Тел Авив почти веднага, а Вашингтон - по-малко от 48 часа след взрива от 18 юли 2012 г., посочиха ливанската шиитска групировка "Хизбула" като отговорна за нападението.

Година по-късно специалистите още разследват терористичната атака, случила се в страна от Европейския съюз, пише "Нешънъл пост".

През февруари бившият вътрешен министър Цветан Цветанов излезе с изявление, че има доказателства , че в атентата е участвала "Хизбула". На 21 юни български представител в Брюксел заяви, че следствието е разкрило допълнителни доказателства за участието на "Хизбула" в подготовката на атентата в Бургас.

Ливанската групировка обаче отрече да има участие в този атентат. Преди седмица стана ясно, че се удължава с пет месеца срокът за разследване на атентата на бургаското летище.

Сегашният външен министър Кристиян Вигенин постави под въпрос дали има достатъчно доказателства за ролята на „Хизбула". А колегата му вътрешният министър Цветлин Йовчев ден преди годишнината от атентата в Бургас заяви, че откакто той е на поста министър на вътрешните работи има допълнителна информация, която подкрепя досегашните становища.

Няма промяна в българската позиция, заяви Йовчев - имаме следи и те са ясни - „Хизбула". Няма съмнения кой е извършителят, не е установена неговата самоличност. Води се следствие и оттук нататък само прокуратурата може да каже какво да изнесе публично, подчерта вътрешният министър.

В 17.30 часа днес в Бургас ще започне церемония в памет на загиналите при атентата в Сарафово. Официално ще бъде открит паметник на жертвите. Повече от 35 роднини на загиналите израелци ще дойдат в България, за да участват във възпоменателни прояви.